2017-06-17 157 浏览
今日带妈妈去铜锣湾食晚饭,拣左呢间细细地但好有feel既西餐厅。餐厅有个open kitchen,睇到厨师煮食。另外有个小小既bar ,但我地今次就无叫到饮品。我地一人一set 4-course dinner先有soup of the day,系蕃茄南瓜浓汤,好浓既蕃茄味,加上南瓜既清甜,好开胃!前菜有四款,我拣左salmon skewer,系三文鱼同青红椒既串烧,三文鱼半生熟,好稔滑,配合黑醋汁同柠檬汁,系一个非常高质既前菜!妈妈拣左白酒煮青口,一碟有五只,好浓白酒味,青口都好新鲜。到主菜部分,我要左cod fillet,鱼皮煎到好香脆,鱼肉就好软滑,伴菜有d藜麦同杂菜,份量刚刚好。而妈妈要左五成熟既安格斯牛扒伴烤薯仔,睇图都知牛扒煎得几好,唔会过熟,十分juicy完全唔"鞋"。虽然已经好饱,但女人总有胃口食甜品。我地叫左一份dessert of the day,今日系朱古力蛋糕。好浓朱古力味但系比较干身既一款蛋糕,要加上cream食就岩岩好。另外叫左呢到好出名嘅Molten cheesecake,完全唔系平时谂到既芝士蛋糕,佢系一块pancake包住一大嚿半溶状态既cheese,非

我地一人一set 4-course dinner

Soup  of  the  day

Salmon  Skewer

妈妈拣左白酒煮青口,一碟有五只,好浓白酒味,青口都好新鲜。
Mussel

cod  fillet

Bistecca

Dessert  of  the  day

另外叫左呢到好出名嘅Molten cheesecake,完全唔系平时谂到既芝士蛋糕,佢系一块pancake包住一大嚿半溶状态既cheese,非常浓郁。普通人可能会觉得有少少漏,但爱芝士既朋友一定大爱!
Molten  Cheesecake

总结黎讲,餐厅食物质素高,价钱合理,侍应都好有礼貌好friendly,庆祝纪念日可以去!

2017-06-15
Salmon  Skewer