2025-01-24
之前同朋友去咗尖沙咀嘅萤火,享受咗一餐高质嘅铁板烧!餐厅喺尖东𠮶边,环境都几大,分咗一边食铁板烧,一边食omakase,另外仲有几间专for铁板烧嘅房间。点餐后职员话可以喺Ipad写低愿望或祝福语放天灯,几特别,写完就喺大萤幕放出嚟😆早知写靓啲~今次4个人,叫咗两个二人前,分别系龙虾同鲍鱼,每位$1190!晚市铁板烧都可以免费任饮清酒2小时(午市铁板烧都有1.5小时),仲送海胆杯添🤤先上清酒,海胆杯,再食埋黑鱼子鹅肝蒸蛋,就真正开始铁板烧!我嘅系南非鲍鱼,配海苔汁,鲍鱼好鲜嫩,点埋黑松露酱更香,面头加咗三文鱼子更显矜贵。龙虾都好新鲜,又大只,啖啖肉好有满足感~清酒煮蚬有惊喜,蚬肉十分肥美,而且汤汁都好甜,我好少可会饮晒成碗都觉得意犹未尽😆鹅肝多士嘅焦糖味啱啱好,鹅肝香得嚟唔会太油腻,师傅教食到最后可以咬少少青柠汁~令感觉更爽!汁煮白鳕鱼摆盘好靓,用煎脆咗嘅鱼皮插喺中间,好似鱼鮨浮喺水中央🐠鱼肉够嫩,同洋葱汤原来都好夹!日本黑豚肉好有特式,用咗西式嘅木熏方法,以樱花木熏烧,所以食落除咗豚肉嘅香味,另外亦带有少少清香🌸薄烧A5和牛,包住香葱同炸蒜,够晒香口!食完肉都几饱了,不过樱花虾炒饭又
食完肉都几饱了,不过樱花虾炒饭又十分吸引,香气十足,饭粒干身,最后都食晒全碗🍚套餐内都有包埋渍物同汤,之后就系甜品,日本直送嘅开心果雪糕,够冰凉又唔太甜~今餐食得满足又开心!有机会都想试吓omakase😋