2009-01-22 38 浏览
HD的ALL YOU CAN EAT实在魅力没法档 就乖乖奉上第一篇食评上年年尾试过book但full晒 今次一知又有即刻book!期待已久终于来临平时觉得好贵 总系唔舍得食 今次梗要食尽d!难得考完试唔使返学 可以三至五黎食:>刚好两点几开始见肚饿 当然就靠雪糕医肚喇!一坐低侍应就建议先order creations同埋饮品 话会耐d所以三个人就点晒三款creations 同时叫first round 结果却系creations最早到.三款creations外表都好靓 几吸引 但又不算好特别只系雪糕球淋上朱古力酱 再加d威化果冻香蕉在旁咁我都系想食上回推出既情迷曼克顿*V*食紧creations途中就上first round 所以有点赶好彩雪糕球溶得慢 我食晒creations之后都重未溶之后几次都系食晒先再落 所以唔急 两个钟都食左五round 每球都系慢慢叹;D基本上大部分味道都有食 除左creations已经出现过的冇再叫apricot同rum raisin唔钟意食 green tea据闻好难食都冇叫而好想食既chocolate n hazelnut佢话冇晒!:<
期待已久终于来临

平时觉得好贵 总系唔舍得食 今次梗要食尽d!
难得考完试唔使返学 可以三至五黎食:>
刚好两点几开始见肚饿 当然就靠雪糕医肚喇!

三款creations外表都好靓 几吸引 但又不算好特别
只系雪糕球淋上朱古力酱 再加d威化果冻香蕉在旁咁
我都系想食上回推出既情迷曼克顿*V*

好彩雪糕球溶得慢 我食晒creations之后都重未溶

In the creations:
Vanilla -- 天下间所有的云呢拿雪糕都是一样味道的=P
Chocolate -- 比预期中要香浓 不错!
Mango -- 吃下去觉得似曾相识 才发觉自己曾经吃任何雪糕都必点芒果的..
Strawberry -- 酸酸的好开胃! 有果肉有点咬口几正;D (后来又毕错左所以食多左球)
Cookies n Cream -- 平时出街食雪糕都爱吃这个 今天却反而成了配角 不过不失啦
Coffee -- 不算很浓但都有点aftertaste啊XD

1st Round:
Strawberry Cheesecake -- 长期至爱! 真系好似cheesecake咁好rich! 甜甜的少少漏我喜欢! 特别钟意入面一旧旧芝士饼令整球雪糕更丰富更满足!
Bailey -- 其实是毕错左的..本来我唔打算食酒类的 不过呢个又唔系好重酒味 我接受到!
Cappucino Truffle -- 雪糕里面系一粒粒少少硬的truffle 几特别! 不过又唔系太感觉到系cappucino... 都是咖啡味啦!
2nd Round:
Belgium Chocolate -- 身为朱古力迷当然要吃! 浓浓的朱古力加朱古力碎实在叫人回味!
Cookies n Chocolate -- 又是朱古力迷的选择! 两者好夹! 我觉得比cookies n cream还要好!
Tiramisu -- 是我喜欢的tiramisu的味道:> 如果太重酒味的我受不了..
3rd Round:
Choc Choc Chip -- 几好味 但总觉得雪糕跟黑朱古力块不太夹 因为块朱古力好硬要用力咬 但雪糕系自然溶于口中的.
Dulce de Leche -- 牛奶拖肥 甜腻程度是接受得到的 但又不算好特别..
4th Round:
Mango Passion Fruit -- 比mango丰富的 啖啖果肉;)
Summer Berries -- 几惊喜! 酸酸的红莓味好清新! 比strawberry吸引啊!
5th Round:
Melon -- 略甜 但这才是哈密瓜的味道:]
Macadamia Nut -- 友人激赞的 我觉得普通 可能本身不太好nuts..
Lemon Sorbet -- 看之前的食评对sorbet都没啥期望 只是好奇又叫了 一字记之曰:酸.
Mango Sorbet -- 果然无甚特别 还是雪糕校好;>

total不计creations都吃了约14球 算成绩唔错
而且未算好饱塞不下去 只是想试的味道通通都试了 无谓吃太多肚痛

总括黎讲HD还是不失她的水准
只是一直吃下去变得有点麻目 对味道也不太敏锐
还有就是失了种 对每一口雪糕都珍而重之之感
不过庆幸时间不赶 不用忽忙的大啖大啖吞下去
顾食之余还可以同朋友倾计
而且侍应安排的是咖啡室那种矮圆桌 起初觉得会吃得不方便 但后来又觉得这样倾计较舒服:]

服务都好好呀 那侍应都蛮有礼貌的
而且收杯收得ok密 不会在桌上堆满空杯子
唯独是偶有毕错雪糕的情况 幸没有漏单 且来得几快
不过一路吃下去 雪糕球的size就越来越小 到最后一round时只是第一round的四分三..
还有最不满意的 是店内没有洗手间 最近也要行过HMV 乘电梯上亚太中心四楼
对食客来说很不方便呀!
Banana Split
Venice Love, Oriental Romance
$97.9 (下午茶)
  • Summer Berries
  • Belgium Chocolate