2020-01-03
星期四大概晚上6点多抵达,店内只有三四枱客人,好多空位剩,拣咗窗边梳化位坐,餐厅系快餐店模式,自己拣位坐自己到收银处比钱点餐,之后收银员会比个取餐器你,当个取餐器震动嘅时候就可以出去取餐。 因为我地两个人想试下汤/捞嘅差别,所以分别叫咗一碗船皇汤面、一碗船皇捞面+一份炸虾卷,船皇汤面可以+$1升级和牛片/+$5升级全碗和牛片(但面里面嘅其他料会冇晒),最后我拣咗+$1个升级优惠。 系取餐处旁边有杯有水壶可以自行斟水,等咗十分钟终于可以取餐,第一时间当然食炸虾卷先,因为怕冻咗唔脆,但原来个炸虾卷本身就唔系好热,味道不过不失。到试食个船皇汤面了,先试个汤底,浓郁但有种姜醋味而且好油,碗面好少料,只系得一嚿炸猪皮(仲要漏气唔脆的)、一只鸡翼、3粒猪肉丸、2片和牛片、少少鸡丝,点餐嘅时候收银话冇晒猪润,所以其他料会比返多少少,但我真系睇唔出边部分嘅料有比多到啰😒呢碗野料少又细碗又唔好食完全唔值呢个价钱,而且间铺冷气好弱定系冇开冷气,热到流汗,真系过斜对面食锦丽好过🙄
泰式炸虾卷
船皇汤面