Yau Veggie Diner系喺南丰纱厂1楼的Yau Veggie Bistro的另一间舖,后者提供素法国菜,呢间专卖素美式汉堡。喺佢装修时,我同狗狗爸爸已经谂住开舖后要帮衬,终于等到,星期日就嚟试下。呢度环境寛敞,座位有卡位、吧台同普通台櫈。周日下午茶时间嚟到有1台客。餐牌简单,主食系各款素汉堡,只系配料/酱料有少少区别,见佢有羊汉堡,但肉饼好似同其他汉堡一样,用Impossible beef patty。配菜系薯条之类,而饮品有汽水、酒精类饮品同奶昔,甜品系雪糕制品,如新地、香蕉船。餐饮基本上系单点,配搭上如果点汉堡可加$50变combo,但$50 combo的配菜只有薯条($39),饮品可以拣汽水(可乐或lemonade,$29)。想拣其他配菜/饮品就要补钱/补差价。汉堡包的单价系$89起,以汉堡包餐嚟讲,佢算系贵;而以南丰纱厂嚟讲,价格可能都ok。之不过,佢唔似其他食店划分一啲范围系pet friendly,佢冇得俾宠物内进架,呢点就真系「click」。经典汉堡:饀有素牛堡、芝士、蕃茄、生菜腌青瓜、洋葱同埋Yau's mustard sauce。我点咗少酱,走沙律酱。虽然餐

经典汉堡:饀有素牛堡、芝士、蕃茄、生菜腌青瓜、洋葱同埋Yau's mustard sauce。我点咗少酱,走沙律酱。虽然餐牌好似冇写,但当店员听到我话少mustard sauce时便问我mayonnaise需唔需要少酱,所以原来仲有沙律酱。个汉堡真系好好食!Burger bun有少少脆又好软熟;块牛肉汉堡似真牛肉咁,外面系啡红色,入面少少嫩红色;其他配料冇乜特别,但都系新鲜蔬菜。至于Yau's mustard sauce到底系点,我食唔出,加咗个酱系令个包的口感湿润啲,但食唔到芥末味,对唔钟意芥末的人系一件好事(因为最基本亦系最平的汉堡就系用呢款酱,如果换另一种酱,如狗狗爸爸拣水牛汉堡,面包同饀完全一样,将Yau's mustard sauce 换成Yau's buffalo sauce ,就已经贵$10喇)~

水牛汉堡:面包同饀同上,配Yau's buffalo sauce;狗狗爸爸话几好味,但事后回想,佢描述唔到个酱的独特之处

我哋今次系穷食Yau Veggie Diner,只系一人一汉堡,冇点其他食物、饮品,而人均消费已经$95。另外,如果大家要穷食,都系有啲实际困难,因为餐厅唔提供水,所以正常食的话点都要加钱变combo,最低消费$139($89+$50)。汉堡包系好好食,不过做法始终较简单,酱汁亦唔太突出/特别,所以我同狗狗爸爸一致认为,要喺遮住价钱牌时,先可能再食多次。同埋,嚟南丰纱厂时,我哋好多时都带埋狗狗,呢度唔系pet friendly,就点都争啲。
2024-06-02