2017-08-24 361 浏览
有晚有朋友过尼探我, 谂住落黄金个附近食糖水。如果深水埗食糖水, 我谂好多人都会去个十字路口个两间(我都唔例外), 朋友向横街泊好车, 发现左依间「新野」, 于是就试下。店内环境同气氛唔错, 感觉好似走左楼上cafe+漫画屋咁, 店内灯光都几warm, 而且坐位有一排排漫画坐低之后, 侍应就递左个用木板做封面既餐牌, 其实都系依家食甜品都会有既大路野: 梳乎里, 心太软, 肠粉凉粉, 传统既芝麻糊西米露都有。我同朋友都系朱古力控, 我就叫左个朱古力芭菲, 朋友就叫左朱古力冰露。等紧个时, 除左影下相, 仲可以睇下漫画。等下等下, 原本无咩人既餐厅, 都开始有不同既客人进场, 有年轻人, 亦有一家大细。等左一阵, 朱古力芭菲登场~~其实芭菲唔系食过好多次, 所以内里应该有咩同一定要有咩都无咩研究。至少依次经验, 我觉得无中伏既感觉。雪糕唔会一尼到已经要赶住食, 但又唔会硬到成旧砖咁, 用匙羹点插极都插唔入。布甸粒口感OK, 软软锦锦。Cream唔会食到一半已经觉得腻, 而且感觉有D质感, 我个人几钟意。最后仲有D麦片脆脆, 感觉好满足。朋友个冰露就无偷食啦(因为我个杯仲大过佢个杯), 佢
有晚有朋友过尼探我, 谂住落黄金个附近食糖水

店内环境同气氛唔错

我同朋友都系朱古力控

等左一阵, 朱古力芭菲登场~~

布甸粒口感OK, 软软锦锦。

最后仲有D麦片脆脆, 感觉好满足。

焦糖朱古力芭菲

朋友个冰露就无偷食啦(因为我个杯仲大过佢个杯),
佢食完后都觉得唔差. 下次有机会既, 我地都会再尼试下。

朱古力冰露
题外话/补充资料: 无记错, 依间铺个位置, 上两手都系做甜品铺。不过可能横街里面, 始终无出面十字路口咁多人, 而且一睇就睇到。 讲真个𠮶位, 门口日头就有排档做生意, 夜晚个度静英英, 都无咩人会行。真系比较难有人见到, 希望店铺可以比心机, 下次同朋友再去可以食到梳乎里同火山雪糕。加油~
2017-08-20
朱古力冰露