2019-04-24
系尖沙咀食唔少西餐厅,今次想食翻啲中式啲既,就拣左呢间食牛杂面既餐厅。由尖沙咀地铁站B2出口直行,行7-8分钟就到,装修、灯光同环境都同普通牛腩面档好唔同,干净整齐而且好新净,座位宽敞,有高雅兼怀旧feel。拣左招牌主打汤面:自家牛三鲜(牛腩、牛筋、牛肚)生面,有河粉、米粉、粗面、米线同净食拣,仲有得拣配料,冬菜、葱花、芜茜同芽菜,钟意食咩配料就点咩,而且枱面有三种酱汁、豉油麻油,够哂方便客人配合自己口味。三鲜完全令我有惊喜,够入味够腍,冇咬唔烂既情况岀现,面同肉既份量亦足够一个人食个下午茶,系足料既,生面煮得岩岩好,唔腍唔黏,亦冇碱水份。油菜、生炸鸡翼、生炸云吞王、卤水猪大肠油菜份量足,唔老唔多渣,附上蚝油,但整体蒜味较重。生炸鸡翼好香口,加泰式甜酸酱系个好好既配合。炸云吞不得不赞,真系落足料,但又唔会太大难放入口,脆卜卜,但就嫌皮太厚,炸岀黎硬左啲。猪大肠系友人嗌既,系足味既猪大肠味,钟意食猪大肠既朋友可以一试。饮品通常唔系茶记既涷奶茶都唔好饮,呢间既涷奶茶就系茶记既话,十分有惊喜。服务餐厅既待应系两位后生女,同客人解释餐单都ok有耐性有礼貌,上菜速度理想。系尖沙咀想食个午餐下午餐
油菜、生炸鸡翼、生炸云吞王、卤水猪大肠
油菜份量足,唔老唔多渣,附上蚝油,但整体蒜味较重。
生炸鸡翼好香口,加泰式甜酸酱系个好好既配合。
饮品
系尖沙咀想食个午餐下午餐,呢间系一间好既选择,人流唔会多,环境明亮干净整齐,价钱唔贵,比起同区野食平。