2017-06-12
星期日晚同朋友出旺角shopping,行到饿锇地,友人提意今晚食「一盅二件」做今晚晚餐。通想饮茶都系早上同家人先会选择。我檐心不够饱肚,但最后都有一齐去饮茶做我们晚餐。一睇门面都知佢必食竹筒饭,我仲见到一至五有特价限定点心呀!真系好抵,可惜今日是星期曰。第一碟order:鲜虾肉饼竹筒饭(30元),虾胶好大嚿,混合在肉饼内增添它原有鲜味,看似平凡但虾肉变成竹筒饭的灵魂。肉饼的肉汁渗入米饭内,令竹筒饭毫不逊色,我想信竹筒饭一定要必食。顺带一提,佢地用蒸饭豉油是自己调制,就算落好多不会大咸。第二碟就系鲜上肉响铃肠(28元),响铃我相信好多人打边炉必食,放在肠粉内真是第一次。而且响铃入边酿有虾胶。好似肠粉包住虾春卷,有脆口感,非常不错。我朋友之爱我见到有款点心不在甜心纸可找到,原来为兴祝五周年特别加推四式迷利小汉堡($38),每只mini burger都不同味道,以大蘑菇、吉列虾、软壳蟹及安格斯牛做配料,佢又得意又好食,真系好难选择食边个。原来大蘑菇入面酿有烟肉同芝士,唔怪得知佢甘好食。不话比人知,都不会估到我饮茶可食到。另一碟是夏日冰梅猪手($22),佢炆到好淋,酸酸甜甜,在炎炎夏日野,食小
另一碟是夏日冰梅猪手($22),佢炆到好淋,酸酸甜甜,在炎炎夏日野,食小小酸野可增加食欲。而且猪手有college,食多几嚿非常有益。
最后到清酒云吞鸡($28),这个是即叫即煑,比以往食的云吞鸡多了份酒香味,云吞不是好大粒但一啖一粒好满足。
最后我们在Facebook 内打咭仲免2人茶钱。二人共消费$146,难怪咁多年轻人都喜欢到这野饮茶。