2017-10-17
香港嘅中菜选择嚟嚟去去都离不开酒楼,叫几个例牌𩠌饭或者炒碟粉面饭;想high class啲就会去到酒店级嘅中菜馆,但唔系请饮摆酒真系唔会去。想揾啲中价嘅选择,又想食啲有创意特色嘅中菜,咁就要去近期流行嘅新派中菜馆喇!我哋细细过就已经食过嘅富临酒家,近期喺沙田推出全新品牌富临荟,正正主打新派中菜,为食嘅我哋,又要行动喇!沙田乳鸽嚟到沙田又点可以唔食乳鸽呢?听店员讲,呢到嘅乳鸽唔系用一般食用油嚟炸,全部都系用乳鸽油炸,所以只只都原汁原味,乳鸽嘅肉质非常鲜嫩,又滑又多汁,最重要系外皮炸得脆卜卜!有鸡先定蛋先呢个问题问得真系好,我话有鸡先,因为只只鸡仔都好得意呀!原来每只鸡仔都系咸水角,入面馅料有猪肉碎、韭菜、虾米、冬菇、沙葛。真系传统得嚟又好有创意!食落好香口又唔腻。至于啲鸡蛋入面原来系鸡蛋布甸,好好味呀!神红米金沙肠就咁睇,好似炸两咁姐!原来表面呈现红色嘅皮系用上洛神花,咬开烟韧嘅外皮之后,入面就系脆卜卜嘅春卷,口感好丰富架!鸿图超脆面脆面嘅汁同个面相当match,加埋表面嘅蟹肉,真系非常好味!发过猪头点心拼盘大大只又cute嘅猪真系好吸睛!原来系紫薯包,呢只甜甜哋嘅猪猪真系好啱我A姐心意
沙田乳鸽
有鸡先定蛋先
神红米金沙肠
鸿图超脆面
发过猪头点心拼盘
大大只又cute嘅猪真系好吸睛!原来系紫薯包,呢只甜甜哋嘅猪猪真系好啱我A姐心意。而旁边成只粟米咁嘅,的而且确就系栗米包,入面嘅馅好似饮紧粟米汤咁,好好味架。呢个黑嘅包原来系黑金流沙包,一咬落去,啲流沙就不停流落嚟,好满足呀。至于旁边嘅饺就系墨汁蟹肉饺同翡翠白肉饺,一个用蟹整成,一个就用虾整成,两粒都好新鲜,建议先食淡口味嘅翡翠白肉饺先,咁就唔会比重口味嘅墨汁蟹肉饺盖过阵味啦。
西班牙膏蟹饭
用上2大只蟹整成嘅西班牙膏蟹饭,真系叫埋隔离陈太落嚟食都得!好味到唔识形容,用蟹膏嚟捞饭真系好奢侈,但真系唔停得口!至于蟹肉非常之多,又新鲜又好味!