2023-06-27
陈仪兴系其中一间同屋企人常下嘅菜馆,因为乡下喺潮州,所以逢过时过节屋企人食嘢都会第一时间谂起潮州菜落完单之后,第一时间店员拎嚟功夫茶,令我回想起返大陆嘅时候,每个亲戚嘅客厅都一定会有冲茶用具。我哋俗称饮茶做「吃嗲」功夫茶嘅味道,比起平时香港茶楼饮嘅茶苦,但系佢会回甘,所以食饭之前饮两杯感觉好舒服第一样上嘅菜系卤水鹅片,鹅片切得靓得来,份量都几足喺香港食鹅片唔似得喺汕头食,会点咁多卤水汁,呢度嘅卤汁系预先淋左上去。另外跟嘅就例牌有白醋,同埋港式嘅辣油点白醋嘅时候更加食得出鹅肉嘅鲜味,加啲爆香嘅辣,仲惹味啲添第二道重头戏系头抽煎鹰仓鱼肉起好无骨,先将佢炸到皮脆肉嫩,外围包裹满酱汁鱼肉雪白,食落扎实好适合𩠌饭虽然计落呢道𩠌最贵,$488得6件,即系平均一块鱼肉要价$80几,但系真系值得一试方鱼芥兰苗好翠嫩,每条芥兰唔会苦涩得来仲爽甜,加埋炸得香脆嘅方鱼妈妈话方鱼系有一大条嘅门鳝炸完,再切开每一口都系咸香!喺呢度食饭,带着浓烈嘅朴素味道,简单嘅菜式,柴米油盐,让人感觉好有家乡嘅味道
第一样上嘅菜系卤水鹅片,鹅片切得靓得来,份量都几足
点白醋嘅时候更加食得出鹅肉嘅鲜味,加啲爆香嘅辣,仲惹味啲添
第二道重头戏系头抽煎鹰仓
鱼肉起好无骨,先将佢炸到皮脆肉嫩,外围包裹满酱汁
鱼肉雪白,食落扎实好适合𩠌饭
妈妈话方鱼系有一大条嘅门鳝炸完,再切开
每一口都系咸香!