2021-01-21
呢一间茶楼好有潮州特色, 亦都可以见到餐牌上面有卤水鹅之类嘅潮州菜。 但因为我上次去食嘅时候系中午, 所以都系想食番传统少少嘅点心饮茶。 大家可以留意返朝头早会有优惠, 十一点钟之前埋单会有折扣。我叫咗个蚝仔粥, 啲蚝仔都系胀卜卜, 虽然我叫嘅系细碗版, 30蚊, 但份量都唔少, 我最欣赏嘅系佢入面有一啲好香脆嘅鱼干, 令到成碗蚝仔粥嘅鲜味更加突出, 而且增添咗咬口。 如果大家系唔钟意食芫茜嘅话, 你会更加钟意呢碗粥。另外嗌咗一碟萝卜糕, 我可以话呢一碟系纯正嘅萝卜糕, 佢唔会有其他花巧嘅食材同埋配料混淆你嘅专注力, 佢雪白无瑕, 你可以好专心咁样品尝真正嘅萝卜味。 不过如果煎得再香口少少会好食啲。另外一个惊喜系叉烧肠, 条肠入面有好多叉烧, 好足料, 而且一个肠粉皮唔会太厚, 最好食。我哋之后就嗌咗桂花糕, 虾饺, 山竹牛肉球。 水准都好唔错, 最后埋单都系200蚊, 其实都几抵食, 如果大家住附近可以试下过嚟饮茶