2015-11-07 672 浏览
虽然经常经过此地,但一路都唔留意原来呢度有间潮州野。铺头细细容纳到至少十余枱,最正系有部电视仔影住铺头外街边位置,各位车友心照啦。招牌炒粿汁,睇落唔多但其实份量十足,粿汁好似中式宽条面,口感烟韧,酱油炒得入味又有镬气,加埋芽菜同鱼松层次丰富,极力推荐俾大家。煎蚝饼味道唔错,而且真系一粒粒蚝仔一夹就有,唔洗大家好似考古学家咁揾佢系边。不过略嫌粉太多,影响整体感觉。大地鱼炒芥兰镬气十足,炒得靓,配埋大地鱼碎,咸香味鲜。醉鸡同平时食到有d分别,平时系冷盘而呢度系热食。酒香同药材味扑鼻,不过食落鸡肉唔入味,而且有少少苦涩。本来并无打算叫乒乓球猪肉筋丸,见隔离叫,个名又禁得意,一于叫黎食(孤独的美食家上身)。图中所见,真系有乒乓波禁大粒,有过之而无不及,一啖咬开有少许汤汁溢出,而且非常弹牙,猪肉味香而不腥,又系诚意推介。
虽然经常经过此地,但一路都唔留意原来呢度有间潮州野。
招牌炒粿汁
蚝饼
大地鱼炒芥兰镬气十足,炒得靓,配埋大地鱼碎,咸香味鲜。
大地鱼炒芥兰
醉鸡同平时食到有d分别,平时系冷盘而呢度系热食。
酒香同药材味扑鼻,不过食落鸡肉唔入味,而且有少少苦涩。
醉鸡
乒乓球猪肉筋丸汤