2021-11-04 142 浏览
疫情下想去d好坐嘅潮州餐厅都唔系咁多选择,记得食过四点金都可以,今晚做足功课拣哂多好评既菜式,发现呢度出品都几高质。卤水鹅掌翼 ($92)上次黎试过卤水鹅觉得正正常常,掌翼估唔到好有惊喜。 首先系好入味,鹅翼肉质烟韧有肉味,鹅掌都炆得好够时间,胶质软腍入味,满足哂钟意损骨人士嘅要求。 底下仲铺左满满嘅卤水豆腐,好足料。潮州炸虾蟹枣 ($120)意想不到咁好味,我觉得应该主打做呢度嘅招牌菜。 分别有虾蟹枣各四件,老实讲味道分别唔大,但好明显食到自家制手打虾蟹滑嘅味道,虾枣更加食到一粒粒虾肉,真材实料。 本来以为点蜜糖汁好奇怪,但又真系好夹,会想为咗佢再嚟。蚝仔肉碎粥 ($50)一碗嘅份量一人都分到几碗仔,蚝仔做得好好,嫩滑到好似仅仅熟咁,完全唔会腥。 仲有好多肉碎、菜莆同土鱿丝,好惹味。招牌蛋散 ($28)自从上次饮茶食过麻麻地嘅蛋散之后一直有少少心挂挂,好彩今晚食到好食嘅蛋散,热辣辣好松化。 除左一般嘅炼奶之外,仲洒左红糖,甜味更加有层次。

卤水鹅掌翼 ($92)

潮州炸虾蟹枣 ($120)

蚝仔肉碎粥 ($50)

招牌蛋散 ($28)