2023-02-03
今晚嚟呢间老子好迟周酒家食开年饭,菜式够传统资源质素亦非常高。胡椒猪肚汤的胡椒辣得过瘾,猪肚洗得干净冇臭味啊,个咸酸菜唔会太咸又唔会太酸总之就系味道啱啱好。酥炸虾蟹枣其实就系炸虾丸同埋炸蟹丸,虽然捞埋一碟不过真系食得出边粒系黑枣边粒系蟹枣,证明厨师系用料方面一啲都唔马虎。虾干咸骨大芥菜煲完全冇味精,呢样嘢最孝功夫,首先就系够咸猪骨要有味但系又唔可以太咸,大芥菜又要吸收到虾降同埋咸猪骨嘅味,食嘅时候又要有鲜味而唔系一味得个咸字,真系唔容易。香煎蚝仔烙虽然个做法唔系最传统,不过啲蚝仔好新鲜,蚝饼煎到好薄仲有脆边,啲师傅都好快心机整。糖醋煎伊面都做得几好,够干身又唔油腻,不过因为张枱唔够位所以侍应已经帮我哋分好先至上枱,所以见唔到原饼嘅工架,不过系好食嘅。
酥炸虾蟹枣其实就系炸虾丸同埋炸蟹丸,虽然捞埋一碟不过真系食得出边粒系黑枣边粒系蟹枣,证明 厨师系用料方面一啲都唔马虎。
糖醋煎伊面都做得几好,够干身又唔油腻,不过因为张枱唔够位所以 侍应已经帮我哋分好先至上枱,所以见唔到原饼嘅工架,不过系好食嘅。