2024-08-07
琴日同朋友经过太子,见到有间田记鱼蛋牛腩专门店。印象中油麻地碧街都有一间,次次经过都觉得好香,但都无时间试。一向酷爱潮州粉面嘅我就决定拉埋朋友入去试下。铺头里面冷气好足,几干净,唔会有果种黏笠嘅感觉。楼面姐姐都好主动帮我地落单。餐牌上面有标示边D系招牌菜,于是我就叫左碗崩沙腩米粉(萝卜转菜)加色,朋友叫左鱼三宝河加紫菜。饮品就分别系冻奶茶走甜同埋冻柠茶少甜。野饮最快到,奶茶绝对值得一赞,茶底够浓、好厚,亦都唔会因为煲左一日而入口好苦好老。所以呢杯走甜我饮得好舒服,大推!崩沙腩果然系招牌菜,每一件腩嘅肉、筋、油嘅分层都好均匀。食入口非常香,够浓味,都炆得好适中,唔需要好花力气咀嚼。基本上食一两旧,成个口都好重牛味,比起一般瘦腩嘅肉味,多左层次感。配埋佢个辣椒油,又惹味又开胃!鱼三宝里面,鱼蛋最出色。完全食得出鱼味,爽弹,唔会系沟左好多粉嘅感觉。成碗面出奇地同紫菜好夹!我朋友汤都饮埋!清清地都食得好舒服,唔会话好重味精好口渴。朋友最后追加左一份牛三宝净食!牛腩固然会同崩沙腩比下去,但唔钟意油腻感咁重嘅其实都好啱食!因为好有肉香,口感都几好,唔会好似煲汤瘦肉咁。最钟意就系牛肚!每一块都系金钱
朋友最后追加左一份牛三宝净食!牛腩固然会同崩沙腩比下去,但唔钟意油腻感咁重嘅其实都好啱食!因为好有肉香,口感都几好,唔会好似煲汤瘦肉咁。最钟意就系牛肚!每一块都系金钱肚,同一般草肚实在唔一样。味道大致相同,亦唔会有一种内脏嘅臭味或者雪味。牛筋反而几惊喜,size偏大旧,而当中有腍,有爽,有硬嘅。三种口感都几得意,加上胶质好丰富,会有浆住个口嘅感觉。
最后两个人超额完成,全台清晒,饱到上心口!绝对推荐大家一试!