行过见到原先嘅潮式餐厅转咗新餐厅,叫「大鼻卤」,原来系食潮式粉面,屋企附近比较少呢类餐厅。适逢中秋后想食清D,于是决定同老公试下。一入到食店,店员安排位置后,有同我哋介绍牛腩同云吞。见到好多都想试,咁我哋就各叫少少,一齐SHARE嚟食。紫菜汤好大碗,够晒2 个饮。好多紫菜,而且味都几浓。抵!腐乳通菜又系好大碟,而且好多腐乳,一D都唔孤寒!通菜好嫩,完全冇渣。鱼旦 牛肚 云吞 汤河实在太想试唔同嘅嘢,于是我哋个汤河叫咗3 𩠌。首先讲下D 河粉先,要赞下系一D 都唔碎,容易夹同食。鱼旦系潮式鱼旦,超弹牙。牛肚炆到好淋同入味。云吞好足料,调味又好,我哋都默默食到劲点头。唔怪得之店员咁推介!萝卜牛腩 (图中右下)牛腩同萝卜都炆到好淋。萝卜超甜,好味!牛腩都煮到好入味。普宁猪肉丸+汕头牛丸食到最后,我哋仲想试普宁猪肉丸同汕头牛丸,叫晒2 碗又太多,于是问店员可唔可以叫两沟,店员话可以。普宁猪肉丸 - 超实正,唔系劲沟粉果D!而且有猪肉味加上调味都正!汕头牛丸 - 又系超实正,而且好有牛肉味!正呀!整体嚟讲,食物份量大,性价比高。见到MENU,发现原来我以前住嘅粉岭祥华邨都有分店㖞。食店主打食牛什

一入到食店,店员安排位置后,有同我哋介绍牛腩同云吞。
见到好多都想试,咁我哋就各叫少少,一齐SHARE嚟食。

紫菜汤
好大碗,够晒2 个饮。
好多紫菜,而且味都几浓。抵!

腐乳通菜
又系好大碟,而且好多腐乳,一D都唔孤寒!
通菜好嫩,完全冇渣。

鱼旦 牛肚 云吞 汤河
实在太想试唔同嘅嘢,于是我哋个汤河叫咗3 𩠌。
首先讲下D 河粉先,要赞下系一D 都唔碎,容易夹同食。
鱼旦系潮式鱼旦,超弹牙。
牛肚炆到好淋同入味。
鱼旦 牛肚 云吞 汤河

萝卜牛腩 (图中右下)
牛腩同萝卜都炆到好淋。
萝卜超甜,好味!
牛腩都煮到好入味。

普宁猪肉丸+汕头牛丸
汕头牛丸 - 又系超实正,而且好有牛肉味!正呀!
普宁猪肉丸+汕头牛丸

整体嚟讲,食物份量大,性价比高。
见到MENU,发现原来我以前住嘅粉岭祥华邨都有分店㖞。
食店主打食牛什、牛筋果D⋯⋯
下次我都会继续试埋其他食物。
2021-09-23