2021-10-21
喺朋友嘅推介下,嚟到依间殿堂级嘅潮洲酒楼饮茶😋平日嚟饮茶,酒楼唔会好嘈,座位都几宽松,员工服务友善,系同朋友嚟饮茶谈天嘅好地方👍🏻饮食记录:潮酒嘅饮茶文化当然唔少得功夫茶🍵 功夫茶浓而不涩,饮茶前先饮一杯开胃解渴,饮茶后再饮多杯消消济,感觉好完满😋介绍返啲点心小菜先💁🏻♀️喺潮洲酒楼饮茶,点可能净系介绍虾饺烧卖😌金燕岛嘅潮汕点心都好值得一试,亦愈嚟愈少本地酒楼供应。首先有💁🏻♀️家乡糯米卷:糯米卷烟烟韧韧甜甜地,好食唔怕济🤤另一款特色潮洲点心💁🏻♀️潮洲煎大韮菜粿;潮洲蒸粉粿都间唔中喺酒楼见到,但系潮洲煎大韮菜粿我真系第一次试,煎菜棵馅料除咗有韮菜,仲有虾米碎同猪肉碎,几香口好味😋另外点咗2款潮洲小菜,唔知系咪午市厨房未ready🤔味道唔算好突出🤔卤水鹅拼鹅肠:卤水鹅肉几实唔霉,但觉得可以卤耐多少少再入味啲会风味更佳😋唔食内脏无试到鹅肠蚝仔肉碎泡粥:蚝仔有少少腥介绍返茶楼点心先💁🏻♀️点心制作得好出色,特别系有虾嘅点心,因为佢地啲虾食得出系靓嘅,新鲜爽滑😋金燕岛虾饺皇:虾饺皮晶盈剔透,厚度适中,咬落又滑又烟韧😋而虾虾虾都好新鲜爽滑🤤🤤🤤鲜虾腐皮卷:腐皮炸得好酥脆又唔油腻,碗埋爽滑弹牙嘅
饮食记录:
蚝仔肉碎泡粥
蚝仔肉碎泡粥:蚝仔有少少腥
金燕岛虾饺皇
鲜虾腐皮卷
鲜虾腐皮卷:腐皮炸得好酥脆又唔油腻,碗埋爽滑弹牙嘅虾,好正!
金燕岛烧卖皇
金燕岛烧卖皇
虾酱蒜鲜鱿
虾酱蒜鲜鱿
蜜汁叉烧蒸肠粉
蜜汁叉烧蒸肠粉
山竹牛肉球/ 唔食牛,供图作参考