2016-04-10 355 浏览
今天真系好忙,扑完九龙塘又要扑过来大埔见朋友,所以一定要佢稳定间好食嘅饭店嚟招呼我。结果来到佢话请我嚟食潮福蒸气石锅喔,之前好似有听过吓,但系未帮衬过,今次岩好可以试下系点味道喇!埋位时间早咗d,人流未算好多,我哋坐低之后,朋友点咗一份蒸龙趸斑片同埋蒸花竹虾,佢话先点住两个试下味。不过我觉得两个人食已经足够了,首先蒸我最中意食嘅大虾先,按菜单提示花竹虾蒸5分钟就可以了,佢嘅石锅可以设置时间自动停止,蒸紧果阵我哋两个又可以来返一杯吹下水,果然,5分钟之后攞出嚟睇下只只都色泽光亮,肉质饱满,食落口清甜鲜美,爽口弹牙,好耐无食虾食得咁满足喇。跟住再试下个龙趸斑片,蒸果时加d葱花调下味去腥,同样蒸够5分钟,打开盖之后葱香扑鼻,鱼吸收咗葱香之后果然鲜嫩了很多,食起身唔会觉得太重鱼腥味,今晚餐饭,一个字,够鲜!

2016-03-18