2019-03-09
放工晚餐时间,八点半去铜锣湾superdon食个丼物。门面辨识度高,珍珠白墙身,光猛简洁。丼物选择分三大类,肉、野菜丼,刺身丼和厨师精选。17 款之多,选择困难症即时拣厨师精选,选了特上北海道丼,男朋友就拣左我都非常钟意嘅酱烧广岛蚝丼。小食餐牌虽然选择不多,只得6款小食和3款沙律,但是款款都是港人至爱,有盐烧鸡翼、芝士年糕、饺子和豆腐等等。当中,也点了一份盐烧鸡翼小食开心分享。特上北海道丼到啦~有味噌汁同沙律配菜。刺身爆满,6款刺身:帆立贝,三文鱼籽、海胆、吞拿鱼腩蓉和油甘鱼,铺得丰盛,流晒口水。其中帆立贝、吞拿鱼腩蓉和油甘鱼新鲜,入口软腍。丼下嘅饭,原来加左seasoning topping,很喜欢。酱烧广岛蚝,附上好多好多菜。广岛蚝系细size,有8件,件件充满烧汁酱,烧到入晒味。抢了男友几件蚝食~哈哈,因为好惹味啊。我喜欢原汁原味入口,唔点豉油。跟特上北海道丼一样,也有味噌汁。最后,我嘅盐烧鸡翼都到啦。一串三只,非常香喷喷。皮脆香口,盐烧味丰富,肉质又非常软滑,唔黏骨头,吃得轻松唔失礼。下次可以再点多串,满足口瘾。