2023-07-31
因工作关系入去香港仔中心, 好耐冇入去, 十几年前每星期探婆婆, 觉得系一个好温暖好街坊嘅地方(仲有好靓海鲜🐟🦀🦑)。入去前已经plan好简简单单想食一个好味鱼旦粉, 叹个冻奶茶就心满意足。做完嘢, 见到街角呢间潮苑都似多年老店, 有冷气, 快餐又冇乜要求就试吓啦。🍜 炸鱼片鲜制墨鱼饼汤河 $42见到“自家制”“鲜制”呢D字眼点会唔改变主意呢🤣 的确无令人失望!先呷一口奶白鲜鱼汤, 鲜甜。鲜制墨鱼饼弹牙啖啖墨鱼肉🦑, 好厚身。炸鱼片鱼味🐟比一般浓郁, 软糯而唔系𠮶种化学制到太弹牙。河粉爽滑, 最钟意呢款连汤sir落喉咙嘅河粉。🥤冻奶茶 $8 (粉面跟餐价)Ok好饮㖞, 啱啱好,老实讲, 可能粉面大连锁店永远都追唔到老小店茶水档水准。🌶️ 辣椒油自家炒, 香辣因为个墨鱼饼炸鱼片真系几好食又难得山长水远, 就每样买咗半斤, 屋企打边炉或翻炸送吓酒都好。都几抵, $60/半斤墨鱼饼有16块㖞。叫靓姐送两包辣椒油添。下次去开香港仔简单揾快餐可以试吓~环境:🌟🌟味道:😋😋😋😋服务:🧑🏻💼 (当我买埋拎走嘅墨鱼饼炸鱼片即刻升到🧑🏻💼🧑🏻💼🧑🏻💼🧑🏻💼)
🍜 炸鱼片鲜制墨鱼饼汤河 $42
🥤冻奶茶 $8 (粉面跟餐价)
🌶️ 辣椒油
自家炒, 香辣
下次去开香港仔简单揾快餐可以试吓~
环境:🌟🌟
味道:😋😋😋😋