2016-07-13
一行四人黎到油麻地既小肥牛,发现有得食蒸气石锅,一于试试它!佢地有3款海鲜蒸气套餐可选择, 另外还有散点的海鲜及小菜"*今次我们就选了 HK$498/位既 "潮蒸海鲜特上餐"包6款前菜, 5款海中宝, 蔬果拼盘及糯米饭!!这个蒸气石锅系每次蒸一至两款食物, 而锅里则放入粥底材料慢慢煮!!!当天的是日粥底是南瓜排骨粥, 好像挺不错~6款前菜有:柚子莲藕, 蟹籽沙律, 酒糟鸭舌, 带子裙边, 鱼翅白饭鱼, 芥茉八爪鱼细细碟可以边等蒸熟食材时边吃住等"*款式及口味都很恰当~安格斯牛颈脊食落较有咬口, 牛味很浓!蒸完点少少豉油已经好好味~这个就系特上餐既海鲜啦~~呢度系2人份, 睇落都十分新鲜, 分别有:美国珍宝蚝,阿拉斯加蟹脚,生猛大海虾,南非两头鲜鲍,日本两头特大元贝最吸引既就系个只两头鲜鲍同埋两头特大元贝啦首先系蒸左大虾同蟹脚先, 之后就到特大元贝, 鲍鱼同生蚝就最后~全部都系由侍应帮忙处理, 真系等食咁样!特大元贝有成只碟咁大, 味道好鲜甜;蟹脚都有好多肉, 每人都有2只左右;两头鲜鲍 2位食一只, 切左一半都觉得好厚身, 味道超鲜味!!而生蚝蒸完就缩到得返好细只了, 不过味道都唔错~
发现有得食蒸气石锅,一于试试它!
今次我们就选了 HK$498/位既 "潮蒸海鲜特上餐"
包6款前菜, 5款海中宝, 蔬果拼盘及糯米饭!!
当天的是日粥底是南瓜排骨粥, 好像挺不错~
细细碟可以边等蒸熟食材时边吃住等"*
款式及口味都很恰当~
蒸完点少少豉油已经好好味~
呢度系2人份, 睇落都十分新鲜, 分别有:
最吸引既就系个只两头鲜鲍同埋两头特大元贝啦
全部都系由侍应帮忙处理, 真系等食咁样!
蟹脚都有好多肉, 每人都有2只左右;
而生蚝蒸完就缩到得返好细只了, 不过味道都唔错~
有粟米, 淮山, 南瓜, 芋头, 紫薯, 冬菇, 鸡脾菇, 金菇等等...
种类都好多, 食完都半饱了!!!
细细只好得意咁, 入面包糯米饭, 面头就系新鲜既龙趸肉!!
蒸完出黎香喷喷, 龙趸肉质嫩滑!!
仲有少少饭落肚增加饱肚感~
所有海鲜精华系哂入面, 但略嫌味道唔够呢~