2020-12-12
唔好以为我成日食日本菜、西餐咁就以为我唔钟意传统嘢wor~ 😁其实我好钟意食潮州打冷㗎!讲到食打冷出名,就梗系不得不提新蒲岗嘅✨陈仪兴饭店啦!👍🏻呢间老字号扎根系小社区多年,唔止系区内出晒名,好多人仲专程揸车过嚟呢度帮衬ga!同2个朋友都约咗一段时间话要嚟呢度打冷,🙈不过限聚令下就要分枱坐了....当然无损我地食好西既决心😂餐牌上的小菜过百款,亦有海鲜同川菜,😜然后我哋都系order说好的潮州菜~ 起菜👇🏻胡椒猪肚汤🐷超足料!大量猪肚,配以猪肚、腐竹、咸酸菜、鲜菇等配料,最正系胡椒够多,呢几日天气冻返,饮完真系成个人暖晒!鹅粉肝配卤水鹅件大家见到鹅粉肝都即刻😍心心眼!粉嫩软滑、入口即溶果种感觉无得输!鹅件肉香浓入味得黎唔系得个咸字,正!潮式豆酱黄花鱼🐟平时我系屋企一d都唔食煎鱼同蒸鱼.... 因为好怕腥,🙈就算新鲜买返嚟都硬系有d腥,但呢碟鱼我真系争住食😂 侍应叔叔话佢地做法系半煎煮,首先煎香咗d鱼先,煎到金黄再加其他酱汁配料落镬煮~ 食既时候蘸小小豆酱更加match!潮式炸虾枣🦐潮州名菜之一!唔好以为佢系普通嘅炸虾丸㖞,以虾胶为主,配以马蹄、肥猪肉等多种配料制成~ 要炸到粒粒均匀金黄
当然无损我地食好西既决心😂
餐牌上的小菜过百款,亦有海鲜同川菜,
😜然后我哋都系order说好的潮州菜~ 起菜👇🏻
卤水鹅肝、鹅件
潮式豆酱黄花鱼🐟
豆酱煎煮黄花鱼
潮式炸虾枣🦐
潮州名菜之一!唔好以为佢系普通嘅炸虾丸㖞,以虾胶为主,配以马蹄、肥猪肉等多种配料制成~ 要炸到粒粒均匀金黄色都好考师傅功夫! 外皮酥香,内里弹牙可口,蘸些潮州桔油更具风味!
潮式炸虾枣
最后食埋个甜品!估唔到打冷都有甜品呢?! 唔系红豆沙绿豆沙啊!而系潮式甜品~ 🤗美果甜芋泥~✨
可能你觉得佢个样唔算吸引,但一食系会爱上! 😚芋泥入口绵密、清甜而不腻~ 面头的白果烟韧有口感~ 侍应哥哥话传统既甜芋泥系落好多猪油同加更多砂糖,但依家大家都追求健康,所以呢个系佢地特制改良版~ 😋的确好好味呀! 连平时好少食甜品既朋友都大赞!
美果甜芋泥
疫情反弹影响下,呢度夜市都显得比以往冷清🥺 店内既防疫措施都做得好足,而店员叔叔招呼真的很周到,👍🏻不时为我地添茶斟茶换碟~ (平时打冷/小炒店d阿叔态度好d都偷笑🤭) 啱啱又话停夜市堂食.... 希望大家都嚟外卖支持下啦!