2016-05-15 2005 浏览
公司聚餐,老细请客,有同事介绍呢话嘢食好味,酒款又多,仲可以book间vip房,啱晒我地。打开个menu,里面有好多特别菜式,相片亦十分吸引!未人齐,叫住几个头盘食住等,嚟到一定要试下一些平时食唔到嘅特别菜式,好似呢个宫廷菜 — 九析板,用中间萝卜片包住周边8款馅料,有菜有肉,睇得出厨师用了好多手工去准备,一啖食落口十分清甜可口,口感好特别,有爽脆的蔬菜,亦有多汁软身的冬菇和牛肉等。另外叫了几款沙律,蕃茄泡菜沙律、芝麻酱海带沙律,同埋辣鱿鱼沙律,款款都各有特色,甜的、多汁的、清新的、辣辣地的,大家食完都好开胃,可以迎接以下的酒菜。主菜当然唔少得招牌菜酱蟹,酱虾同酱鲍鱼,同事们食得津津有味,海鲜好新鲜,酱油咸甜道亦十分恰当,值得推介!烤牛肋骨同泡菜炆五花腩亦非常美味,牛肋骨系全熟但一点也不dry,酱汁加肉汁惹味非常!个泡菜炆五花腩定必炆得好足时间,好腍好入味,少少辣,五花腩有少少肥的夹住,咬落更有层次。咁开心一定要开酒轻松下,第一枝叫了这星期新返的米酒,Label有中文字写住「生酒」,听讲系2016韩国总统府宴客酒,饮落好醇好rich,味道清甜好易入口。之后仲叫了一枝有机米酒、一枝好清新

九折坂
韩式海带沙律
酱油海鲜拼盘
酱烤牛肋骨
泡菜炆五花腩
咁开心一定要开酒轻松下,第一枝叫了这星期新返的米酒,Label有中文字写住「生酒」,听讲系2016韩国总统府宴客酒,饮落好醇好rich,味道清甜好易入口。之后仲叫了一枝有机米酒、一枝好清新兼好香果味嘅清酒、一大瓶2L装嘅米酒,非常有气势,仲饮咗一round烧酒沟啤酒,餐厅老板话我地好跟到韩国人饮酒嘅文化,哈哈哈!
烧酒沟啤酒
2L有机米酒
雪葩
今晚大家都非常尽兴,饮饱食醉,明天公司见。

2016-05-12
九折坂