今日lunch个妹话带我去威,去帮衬长沙湾一间呢排几红嘅韩国餐厅。餐厅叫新沙洞澡堂,系以澡堂为主题嘅cafe,装修几现代,店内用咗磁砖、地板明确分开黑白两个空间,仲有浴池同烧酒墙嘅打卡位。招牌新沙洞2人套餐($368)唔想拣又想咩都有就当然要叫套餐,有齐主食、饮品同甜品!主食拣咗韩式牛肉拌饭,几足料,肉嘅份量都唔少,加$6可以有太阳蛋捞埋一齐食,可以加多啲辣酱。鱼糕年糕汤,有两片鱼糕同片年糕,上枱热辣辣饮好暖胃。炸鸡-甜辣半份,甜味为主唔太辣,炸得香脆,啖啖肉食得好过瘾!提拉米苏牛角酥窝夫,烤热嘅香软窝夫入口好香牛油味,上面舖满口感细滑嘅cream cheese,加上淡淡啲咖啡同酒香,非常出色!炸韩国午餐肉条($58)用咗spam午餐肉罐装住,玩味十足,外面裹有薄薄一层蛋,咬落几香脆,份量都唔少,如果多啲人share就最正!麻糬 Oreo味($58)香滑嘅奶香麻糬旁边围住oreo饼碎,两样捞埋一齐食口感好特别,唔会太甜太腻,我个妹就清晒成盘!雪岳山(+$10)打卡饮品之一,冰蓝色嘅梳打,上面系白色乳酪味泡泡,就甘睇落去真系好似雪山,入口清新!维也纳忌廉咖啡(+$15)底会有少少糖再加热

韩式牛肉拌饭

鱼糕年糕汤,有两片鱼糕同片年糕,上枱热辣辣饮好暖胃。
鱼糕年糕汤

炸鸡-甜辣半份

提拉米苏牛角酥窝夫

麻糬 Oreo味

维也纳忌廉咖啡(+$15)底会有少少糖再加热咖啡,面头有鲜忌廉,入口甜味为主。

蓝柑橘白桃梳打特饮

蓝柑橘白桃梳打特饮($48)又系一款打卡清新特饮,紫蓝色嘅外型加上黄色柠檬,好吸引眼球,饮落白桃味几突出。
麻糬 Oreo味
蓝柑橘白桃梳打特饮