2023-03-12 382 浏览
齐柏林热狗🌭Zeppelin Hot Dog, 因为老板觉得热狗外型似飞船再加上自己喜欢嘅乐队名称🎸而命名。由荃湾鲎地方后巷一间唔够100呎嘅外卖店,做到依家全港有43间加盟店,真系唔简单。因为住荃湾区嘅关系,由细已经帮衬过,见证住食物质素上嘅变化。身为婆仔嘅我👵会谂三四十蚊食一只热狗到底值唔值?我会用ikea 7️⃣蚊热狗作比较(鬼叫荃湾有ikea咩),个好味程度😋可唔可以一只抵七只🌭🌭🌭🌭🌭🌭🌭答案系间唔中两边都食吓啦🤣点都要支持吓良心小店嘅💛其实比起以前由嘉顿供包👨🏻‍🍳到近年自设面包工场🍞🥖个热狗包系大个咗同进步咗嘅(其实香港超市同面包店都极难买到大只又靓仔嘅热狗包),比起另一间热狗专门店「德国热狗」,齐柏林嘅包真系好食啲,德国热狗嘅有啲太淋。近日就试咗齐柏林嘅4️⃣款热狗🌭🌭🌭🌭排名第一位好味嘅系🦘澳式风情热狗,其实同澳洲唔知有咩关系🤪好似话系一个澳洲客钟意食嘅食谱📃灵感嚟自港式面包舖嘅pizza🍕包,有千岛酱🥒菠萝🍍芝士🧀烟肉🥓加用猪肉🐖做嘅纽纶堡肠,系店内人气之选。🍍清甜,配千岛酱冇得输,加上猪肉肠味比较浓,可能因为我本身都钟意食港式pizza包,所以觉得好好味🤤第二位系美国洋葱

近日就试咗齐柏林嘅4️⃣款热狗🌭🌭🌭🌭

第二位系美国洋葱圈热狗🧅香港虽然好多美式快餐店,但好少提供炸洋葱圈,有都要加钱或期间限定。我自己都几钟意食炸洋葱圈,比起炸薯条🍟多咗份洋葱独有嘅香甜。热狗用法兰克福肠串住4个炸洋葱圈,配BBQ酱🍖同芝士粉。面衣脆令热狗口感更丰富。

第三位系🔥火炙芝士辣肉酱热狗,系齐柏林嘅创店热狗,价钱都比其他热狗贵少少。可能外卖嘅关系🧀芝士做唔到半溶拉丝嘅效果,芝士都冇咩味🌶辣肉酱就更加唔够味。

第四位系士林原味热狗,价钱较平,就系最经典嘅红黄绿三色美式热狗,呢度就再加埋BBQ酱。正常发挥。

🍟薯条有少少偏硬
🌽牛油粟米粒,🧈牛油好香、粟米好清甜,好食过麦当劳嘅100倍
2023-03-12
外卖自取