2017-08-06 2631 浏览
我成日都话我𠮶佬专心做嘢𠮶个样,真系好吸引!佢话转咗份工,赚多少少畀我洗,就梗系要啤一啤一佢,庆祝下啦!我哋庆祝唔系饮1杯,系饮6杯,真系好High呀!我哋去咗边?咪就系去咗坚尼地城手工啤酒专家嘅Little Creatures!原来Little Creatures系澳洲啤酒品牌,呢个过江龙喺上年嚟咗坚尼地城开餐厅,仲有埋酿酒设备添,真系好Pro!Beer Tasting Paddle我哋头先饮𠮶个就系Beer Tasting Paddle,一次过可以试晒Little Creatures 6款自家酿嘅啤酒,每杯100毫升。大家睇下个特制托盘,后面仲有每款啤酒嘅详尽介绍,例如: 酒精度(ABV)、苦味度(IBU)、色泽度(EBC),成份同配搭食物等,真系好似M佬一样咁细心呀!记得之前同M佬去Amsterdam,参观Heineken Experience,知道啤酒会苦,系因为酿嘅时候加入啤酒花,煮得愈耐,就愈苦。而呢个Beer Tasting Paddle就有6款唔同苦度嘅啤酒。Original Pilsner(ABV4.5%, IBU40, EBC10):4.5%酒精度,颜色最浅,系6款

Beer Tasting Paddle

Original Pilsner(ABV4.5%, IBU40, EBC10):4.5%酒精度,颜色最浅,系6款之中苦味最轻嘅一杯,有少少花香味,好易入口!

Bright Ale (ABV4.5%, IBU30, EBC13):呢款系Original Pilsner嘅进阶版,入口起初有少少苦涩味,不过算好温和。其后仲有少少回甘,适合好似我咁嘅淑女!

Pale Ale (ABV5.2%, IBU36, EBC20):店员话呢只系Little Creatures第一只酿嘅啤酒,系招牌推介。入口好清新,有少少果味,Balance返𠮶苦味。

House Brew:店员话天天新款,仲可卖支装走,苦味明显较重。

Rogers’ Amber Ale(ABV3.8%, IBU24, EBC35):呢个颜色最深,不过酒精度只有3.6%,而且都唔系好苦。

India Pale Ale (ABV6.4%, IBU60, EBC25):IPA,6.4%酒精度,颜色虽然较Rogers’ Amber Ale浅,不过苦味系最强。

Steamed Mussels

饮咗咁多酒,食𠮶前菜先。你睇下啲青口几大只,肉质弹牙,鲜甜多汁,真系想再叫多碟!特别钟意佢跟埋面包,可以点埋牛油香草白酒汁,吸晒啲精华,真系无得弹!

Crab & Shrimp Fettuccine

一嚟到,就闻到好香虾味,加埋蟹肉,好鲜味,意粉又煮得啱啱好。只不过只虾有啲Over cook,肉质有少少鞋!

Suckling Pig

哗!真系好大旧呀!慢煮而成嘅乳猪,肉质好腍,唔洗好大力就切得开,配埋小椰菜同青苹果,好Match!

Crème Brûlée

最后食埋𠮶Crème brûlée,真系满足晒!最钟意呢度𠮶兜比较浅,Surface area比较大,有多啲焦糖,食落仲有少少杏仁味,正!
2017-07-02