2024-01-04 281 浏览
行过北角𠮶转角,闻到一阵扑鼻香味,原来系澳门梁庆记嘅竹升面飘出嚟,真系令人口水直流!🤤 席位唔算多,但气氛温馨得嚟又唔吵杂。我叫咗个澳门风味猪扒包,一咬落去嘅猪扒烤得外脆内嫩,啖啖肉填满嗮口腔,包面金黄酥香,一啖包,一啖幸福呢!😋 我隔篱嘅朋友就挑战咗澳葡风味串烧喇沙汤米,热辣辣嘅汤底辣得佢赞赞声唔停口,简直系辣得招架唔住。串烧嘅牛柳腍滑口口解,鸡中翼焦香又多汁,真系食完再三皮笑。净系睇住食物被摆上桌已经幸福满满,食落真系再正不过!加上店家嘅服务生态度亲切,喺呢度食个饭仲可以感受到啲家传嘅人情味。下次有机会,我一定要叫埋佢地出名嘅手打竹升面,当然唔少得再嚟个猪扒包啦!呢一餐食得我兴奋过头,想同大家分享下澳门喺香港都咁正嘅美食!🍽️