2018-11-08 63 浏览
今日放假就比男友拉左出黎话要去海港城睇新开既玩具店,点知原来唔系睇咁简单仲要买埋走。一早起身出黎咩都未食,买完玩具已经超级肚饿,一路行行到去河内道见到呢间味道乐居酒屋。男友又比里面日式玩具摆设吸引到入左去,餐厅以木系颜色做主题更突出日系感觉。由于餐厅刚刚开门,立即捉紧时机影下入面环境啦。窗边有超人机械人摆设。墙身更挂有日本特摄超人面具,可惜冇一个我系识。分别同男友点咗2个唔同既午市套餐。每份套餐都会跟一份 沙律、日式蒸蛋、味噌汤味噌汤 – 汤中有豆腐,而且味道不会太咸。沙律日式蒸蛋 – 值得一赞系日式蒸蛋蒸得几滑,而且食到底会有其他馅料,几好味!原条炭火烧鳗鱼饭鳗鱼真系好大条,个形状就好似一件巨型鳗鱼寿司咁,面上仲有切碎蛋条。烧汁味道刚刚好,鳗鱼肉厚身加上饭一齐入口,只可以讲超满足。北海道特上鱼生饭丼饭有多种不同剌身,分别有虾、海胆、三文鱼、鲷鱼等等。刺身摆满系醋饭上,份量几多,而且整体鱼生都几新鲜,味道鲜甜,虾就够哂大条又爽口。珍珠米饭够饱满,入口黏糯,醋味亦刚刚好,呢个价钱食到咁多鱼生系区内黎讲已经算系超值!餐厅食物质素高,特别系招牌午市鳗鱼饭! 果然尖沙咀都系我美食地带第一位。
由于餐厅刚刚开门,立即捉紧时机影下入面环境啦。
窗边有超人机械人摆设。
墙身更挂有日本特摄超人面具,可惜冇一个我系识。

分别同男友点咗2个唔同既午市套餐。
每份套餐都会跟一份 沙律、日式蒸蛋、味噌汤
味噌汤 – 汤中有豆腐,而且味道不会太咸。
日式蒸蛋

原条炭火烧鳗鱼饭
烧汁味道刚刚好,鳗鱼肉厚身加上饭一齐入口,只可以讲超满足。

北海道特上鱼生饭
丼饭有多种不同剌身,分别有虾、海胆、三文鱼、鲷鱼等等。

2018-11-02
日式蒸蛋