2016-08-19
台湾朋友黎香港工干,顺便约我见面聚聚。唔讲唔知,原来台湾人特别中意香港既烧腊饭。原来谂住带佢high tea, 点知佢叫我带佢食烧味饭!咁我就一尽地主之谊,做下功课,带佢食间唔失礼既烧味饭openrice见到宏发烧腊又就脚,烧味又大碟价钱又合理,就带佢去试呢间。店内大部分游客都唔系本地人,似乎呢间烧味都系做游客生意居多,当然啦,正正系祟光百货附近。服务员见我同朋友对住个餐牌十五十六,佢好好,即刻过黎介绍我地食烧乳猪,佢话呢度既乳猪好香脆可口,一定要试!于是我地点左个烧腩仔拼乳猪,可以试两款烧味哗 乳猪同烧腩仔既颜色好光泽,简直好似岩岩烧起一样!!望落去都觉得佢好脆,咬落口果然系脆卜卜。烧腩仔同乳猪皮脆肉滑,肥瘦适中,激赞另外我地仲点左个烧鹅濑。烧鹅一样出色,鹅肉鲜嫩。唯一美中不足系个汤底,较淡,好似滚水濑粉咁,扣少少分。烧味以外既选择。其实南乳猪手我都好想试!!不过真系食唔落咁多。下次自己再黎试先~~~
服务员见我同朋友对住个餐牌十五十六,佢好好,即刻过黎介绍我地食烧乳猪,佢话呢度既乳猪好香脆可口,一定要试!于是我地点左个烧腩仔拼乳猪,可以试两款烧味 哗 乳猪同烧腩仔既颜色好光泽,简直好似岩岩烧起一样!!望落去都觉得佢好脆,咬落口果然系脆卜卜。烧腩仔同乳猪皮脆肉滑,肥瘦适中,激赞 另外我地仲点左个烧鹅濑。烧鹅一样出色,鹅肉鲜嫩。唯一美中不足系个汤底,较淡,好似滚水濑粉咁,扣少少分。 烧味以外既选择。