2016-01-14
收倒一个类invitation email,话FxxdMx Gurx 同埋Chxxe呢两间搞Apps 嘅公司联合搞左个So called Party 嘅东西,话会邀请一啲有名气嘅food blogger 出席,又话有野饮、canapés 同埋macaron 等小食,啱啱开始写Food Blog ,谂住去睇下边啲系出名嘅Food Blogger,仲叫左两个朋友陪我去,睇下野,饮杯野点知就好似收费台嘅法正哥咁讲 : 出事喇!去到要download 佢地apps 跟住先好似乞儿咁有杯野饮,同场嘅人来自好多唔同嘅领域,有出版社、一啲唔系写food 嘅blogger、一啲F&B 行业嘅人等等......,但大家都唔知呢两个主办单位搞乜,除左系咁要求宾客用佢地嘅Apps 抽奖,跟本冇任何活动,又冇介绍过任何在场嘉宾,我地几个唔熟个Apps ,跟本唔够快去抽,仲有佢地只系俾左每人一杯野,啲野食有侍应送到面前,但坐左大半个钟先得果两个Round ,我有个朋友话佢地嘅野食超小家,坐左唔够一个钟就走左,我地等到另外一个朋友到场,打左个招乎就走左。同朋友豪哥一齐出去,佢叫去消夜,仲话𠮶间野嘅海带绿豆沙好正,
同朋友豪哥一齐出去,佢叫去消夜,仲话𠮶间野嘅海带绿豆沙好正,𠮶晚我晚饭其实食得好饱,不过觉得好似呃左个朋友出嚟咁,就去坐下,顺便请埋佢食消夜,弥补一下我嘅错!佢带我由Bungalow 餐厅一直行到位于伊利近街2号嘅玉叶甜品,一去到环境系我点都估唔到嘅!自己细个都系屋邨仔,扫街笃笃下,踎街边坐矮櫈有乜未试过,点解会有啲O咀?咪就系啲枱櫈系摆左喺20-30 度斜坡上面啰,我坐喺张櫈上面好右边身就好自然咁斜向右边,感觉都几奇怪,不过唔紧要,啲野好食就乜都补翻哂! 我晚饭食得好饱,叫左碗朋友极力推介嘅冻海带绿豆沙,朋友叫左碗猪手面,跟手亦叫左碗冻海带绿豆沙。
猪手面 HK$28
海带绿豆沙 HK$13
望下个外表,海带好大块好多,仲有平时食绿豆沙见唔倒嘅材料薏米,食一啖先,唔会太甜,加入左薏米嘅绿豆沙增加左滑漏感,海带成大块放入口食起上嚟好爽好正,但食左两啖之后就发觉自己越食越冻,因为𠮶晚得12-3度气温,而且碗野系冻到有些少碎冰,有啲冰天雪地食雪糕嘅感觉,自己年纪唔细,真系唔似同行朋友咁壮,一的都冇话冻,虽然当晚天气同环境确系唔太衬呢碗绿豆沙,但碗野味道同口感都绝对上等!我当晚嘅满腹恕火亦被佢完全扑熄。
食野嘅同时我留意倒档口一直只系得一男一女中年人喺度做野,我同旁边朋友讲:哗呢两公婆都好犀利,睇哂成个档口。佢同我讲: 佢地两个由朝早11点一直做到晚上2点,净系过年先休!唔系fa,咁劲?即刻问档口事头婆,我问 : 『事头婆,你地收几点 ?』佢话其实已经收左,平时收晚上12点,见有客做埋先收档。我又问: 『咁开几点?我朋友话你地冇请人又净系过年先休息,铁人一样㖞!』佢答 : 『唔系,有请一个人中午帮手,档口逢红日休息。』虽然朋友头先讲大左,但呢对夫妇真系好坚,由朝做到晚超过15个钟,大佬佢地望落成六张几喇,超人一样嘅体力真系令我配服到五体投地!
总结:一对中年夫妇,凭惊人魄力,喺佢地自己嘅事业领域里面打出一片天,充份咁体现出香港人嘅拼搏实干精神,同今晚果啲组织松散,以为自己好劲、欺世盗名嘅夸大公司嘅作风,真有天渊之别!