2022-10-27
睇过好多食评及介绍,都话好好食,终于约到两个老友去试阵!以前未有屯马线去九龙城,我觉得去九龙城都几唔就脚,除左谂起食泰国菜会去九龙城之外,如果打边炉尖沙咀大角咀都好多选择,所以去呢边揾食既机会就少左。而家系宋皇台站,由落车行到上去就真系3分钟就到,极方便。沙爹汤底浓郁度爆炸,略甜带咸,由于大部份食物都系较吸味既,所以会好想追住食,好过瘾!!!浸系汤入面果件滑豆腐都入晒味,好食到震!牛肉都ok既,肉味唔系好重,个质都嫩,$360一碟份量合理,如果你同我一样系牛魔王,呢度既牛肉就未必满足到你,只不过系个汤底令牛肉加分。鳝片刀功都可以,切得适中唔太厚,不过就冇左果浸鳝既鲜味,肉质系淋身果种;点解咁讲,如果去街市买鳝,睇住个师傅切落去索索声,果条鳝既肉质食落口系弹牙脆既,真系非常好食。但$80有超过十片,咁计真系又抵又好食既!唔知系咪鳝都有急冻既呢??韮菜饺,鱼皮饺,水尤,粉肠,猪皮,炸鱼皮等就干净企理,正常味道普通货,都系果句:嬴在沙爹汤啦!啤酒又平,仲可以嗌泰国档口果d沙冰饮下,几爽既!火锅食物唔多选择,地方细,我6点45分到,都坐左7成客,仲有几张枱(4-5张),唔知有冇得订枱。第一次嚟
而家系宋皇台站,由落车行到上去就真系3分钟就到,极方便。
沙爹汤底
牛肉
鳝片
啤酒又平,仲可以嗌泰国档口果d沙冰饮下,几爽既!
火锅食物唔多选择,地方细,我6点45分到,都坐左7成客,仲有几张枱(4-5张),唔知有冇得订枱。第一次嚟呢个熟食中心,系我见过最干净整洁既,亦都系最细既,如果想一试呢个咁正既沙爹汤,真系要早d嚟!我未食过方X记,不过其实两间舖行既路线都唔同,唯一可以比较既只有个沙爹汤底。
我两个朋友偏细食,所以叫既野唔多,如果想边食边倾计呢度就比较嘈,另有两间泰菜都坐无虚设,我估都系经济好食。