今日放工之后特别想食日本菜,要有完全嘅日本地道风味,又要有居酒屋嘅装横格局,当然仲要有高质素嘅日本料理食材菜式,咁样先至可以完完全全享受到日本风味嘅感觉,位于天后嘅呢一间<黑木亭居酒屋>,正正就符合晒以上嘅条件,彷如置身于日本地道嘅日式居酒屋。餐厅里面嘅座位唔算好多,建议都系先订枱会稳阵啲,始终好食嘅餐厅都系多人嚟嘅餐牌上面食物嘅选择有好多款,有刺身、寿司、锅物、面食、饭类、串烧……各种各样嘅日式料理都有。<士多啤梨多多熊冰><芒果多多熊冰>呢两款特饮最特别嘅地方,就系有一个小熊形状嘅冰粒,一边饮嘅时候,呢只小熊冰粒就会慢慢融入去杯特饮入面,非常之特别。两款特饮嘅鲜果味道非常出众,而且酸甜味道适中,入口有非常清新嘅感觉。<免治鸡肉棒配日本鲜鸡蛋>免治鸡肉烤得非常香口,咬落去带有肉汁,味道极为香浓美味,外面仲有一层甜甜地嘅酱汁,配埋滑滑嘅日本生鸡蛋一齐食,非常好味。<火焰左口鱼边卷>火焰左口鱼入口非常之嫩滑,鱼肉油脂感非常丰盛,带有入口即溶嘅感觉,饭卷入面仲有青瓜同玉子,上面亦都有满满嘅鱼子酱,用料非常丰富,

餐牌上面食物嘅选择有好多款,有刺身寿司、锅物、面食、饭类、串烧……各种各样嘅日式料理都有。

<士多啤梨多多熊冰>
<芒果多多熊冰>

<免治鸡肉棒配日本鲜鸡蛋>

<火焰左口鱼边卷>
火焰左口鱼入口非常之嫩滑,鱼肉油脂感非常丰盛,带有入口即溶嘅感觉,饭卷入面仲有青瓜同玉子,上面亦都有满满嘅鱼子酱,用料非常丰富,口感层次更多。

<鸡腿肉串烧>
鸡腿肉串烧肉质非常鲜嫩,咬落去外皮微微香脆,入面嘅肉质亦够嫩滑,非常好味。

<和牛海胆多士>
多士烤得非常香脆可口,重点系主角和牛同埋海胆嘅配搭非常好,海胆嘅鲜甜配合埋鲜嫩高质嘅和牛,一口咬落去实在非常美味。

<A5宫崎和牛酥皮Pizza>
由于餐厅嘅和牛实在高质素,我哋要多一个和牛pizza,呢个和牛pizza上面嘅和牛都分量都唔少,而且上面仲有浓厚嘅芝士同埋沙律酱,加上pizza批底做得非常酥脆,更加美味!~

整体来讲,餐厅嘅食物质素水准非常之高,提供食物嘅选择亦相当丰富,价钱亦都唔贵,而且仲好有地道日本居酒屋嘅感觉,下次一定要再来呀!!~

• 和牛海胆多士
  • 免治鸡肉棒