今日小编上网睇新闻,甘O岩睇到一篇关于上环呢间新开张既拉面食评,刚巧同事仲踌躇梗LUNCH食乜好,本来打算去食美登利既,小编提议试下呢间,大家都赞成,虽然小编之前睇过开饭食评,好坏参半,但都冒著勇士精神去搏一搏啦。我地大约12:22分到达,已经超过20人排梗队,我地冇放弃继续等,大约20分钟就轮到我地,都算快架啦。可能新开张,香港人最爱贪新鲜,哈哈!大家排梗队既时候已经念好食乜,一坐低就落单LU, 小编ORDER碗火炙味噌虾浓汤拉面,同事A和B叫味噌叉烧虾浓汤拉面,同事C叫辛辣味噌虾浓汤拉面。等左唔洗10分钟就有啦,我地坐O系Bar台度睇住师傅炒D味噌,真系好似O系大排档食梗野甘。碗面一到,大家都饮啖汤先,真系非常浓厚既虾味噌,如果你系浓厚系D FRIEND就一定喜欢,同事C食得较清淡所以渠嫌咸左少少,我和其他同事就觉得不错,当然喜欢浓味既一定喜欢。略显蛋太细,已经得一半,仲要系一半都冇,再一半,似乎D蛋系好似片皮鸭甘片出黎,另外面既碱水味过重,要扣分,面条系太面既系较粗身既面,挂汤能力高但唔系小编喜欢既面条,总体黎讲不错,ENCORE指数一半一半啦,因为食完个口都颇口渴,可能味噌过多
大家排梗队既时候已经念好食乜,一坐低就落单LU, 小编ORDER碗火炙味噌虾浓汤拉面,同事A和B叫味噌叉烧虾浓汤拉面,同事C叫辛辣味噌虾浓汤拉面。等左唔洗10分钟就有啦,我地坐O系Bar台度睇住师傅炒D味噌,真系好似O系大排档食梗野甘。碗面一到,大家都饮啖汤先,真系非常浓厚既虾味噌,如果你系浓厚系D FRIEND就一定喜欢,同事C食得较清淡所以渠嫌咸左少少,我和其他同事就觉得不错,当然喜欢浓味既一定喜欢。略显蛋太细,已经得一半,仲要系一半都冇,再一半,似乎D蛋系好似片皮鸭甘片出黎,另外面既碱水味过重,要扣分,面条系太面既系较粗身既面,挂汤能力高但唔系小编喜欢既面条,总体黎讲不错,ENCORE指数一半一半啦,因为食完个口都颇口渴,可能味噌过多啦。见到一个日本师傅O系度坐镇,小编建议大家好快D去食,否则日本师傅一走就水准立即下降,睇下X灯,或X幻就知啦。老实讲,香港人边会似日本人甘细心甘专业去整碗卖100元唔洗既拉面比你啊,香港人做野快系快但唔够细致系致命伤尤其煮拉面呢D讲求执著又细心严谨既态度,只有日本师傅至可以煮到一流既拉面。小编我话既!
虾多士
辛辣味噌虾浓汤拉面