2023-02-10
好味指数😋😋😋😋回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️开心指数🤗🤗🤗🤗去上环做嘢,因为时间唔多,就去试吓呢间拉面店。开头以为得门口见到嘅位置,原来唔系,入面仲有唔少台嘅。🍴味噌虾浓汤拉面($78)呢个系店入面最有人气嘅拉面,作为唔常食拉面嘅我,因为冇咩特别取向,就直接点呢款,拉面拣咗正常硬度。等咗10分钟松D 拉面嚟啦,碗面嘅大细系正常,有一片叉烧、半只溏心蛋、一堆樱花虾、两条粟米仔。我第一件事系试樱花虾,数量上几慷慨,放响面冇湿嘅仲有少少脆口感。跟住试吓个汤底先,质感好厚,一啖饮落去有好香浓虾味,亦都饮到有味噌嘅味道;拉面好弹牙,因为汤可以挂上面身,就咁食都有虾味;将樱花虾 + 拉面 + 汤一齐食,会再增加咗虾味。叉烧、溏心蛋正常发挥,虾浓汤到中后段会感觉到少少咸,尤其净饮汤底嘅时候,不过我都饮咗半碗😂整体上个拉面系好食嘅~因为之前试过被大肆宣传「过江龙」字眼误导,今次又上网揾吓资料先,杂志鳝稿:「来自北海道札幌,首创虾浓汤拉面,于1999年新横滨拉面博物馆举行的比赛中,打败其余344名参加者,勇夺第二名...」开头,我都谂紧又系咪会中伏又响度扮过江龙,后尾我系的确地揾到「元祖海老そば」系响北海道札幌有
回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️
开心指数🤗🤗🤗🤗
🍴味噌虾浓汤拉面($78)
味噌虾浓汤拉面
因为之前试过被大肆宣传「过江龙」字眼误导,今次又上网揾吓资料先,杂志鳝稿:「来自北海道札幌,首创虾浓汤拉面,于1999年新横滨拉面博物馆举行的比赛中,打败其余344名参加者,勇夺第二名...」开头,我都谂紧又系咪会中伏又响度扮过江龙,后尾我系的确地揾到「元祖海老そば」系响北海道札幌有店嘅,英文名都系 Enishi-ya,系卖虾浓汤拉面嘅~
新横滨拉面博物馆系一个拉面主题乐园,未太揾到呢个主题乐园搅嘅比赛有几劲,不过我睇到有一个台湾人写嘅内容:「很多日本拉面店都以能在这里(新横滨拉面博物馆)开店营业为目标,并认为是至高的荣誉...」
当系知道吓咁啦~
☆follow my IG @tracyloveliving ☆