2021-02-18
每个月有几日会食下斋,咁啱又见到foodpanda有自取优惠,所以就叫个外卖黎食啦。以下价钱为foodpanda折扣前价格。咕噜肉($118)外面层炸粉同整体味道都好似咕噜肉,食落都几甜,系偏浓味嘅。一咬开就会见到原来系菇黎,份量适中,不过都系觉得有啲贵。茄子南瓜排骨煲($96)一眼见到茄子、南瓜、菇同炸豆腐,所以以为啲豆腐就系「排骨」,点知食落先见到有四旧「肉」系底。啲肉食落都几香口同有口感,成个煲材料丰富几抵食,有惊喜。回锅肉炒年糕($96)见到排骨煲入面有素排骨,所以以为回锅肉都会有素肉,不过食落就真系得年糕、椰菜、菇、青椒同辣椒。食落都几浓味同油腻,相对之下比较普通,价钱偏贵。苔菜松子炒饭($96)松子炒饭嘅份量大概有两到三小碗左右,食落都系偏油嘅。松子唔算多,白饭就粒粒分明,整体黎讲系不过不失。上海粗炒面($96)粗面好有咬口,几好味。配料方面就净系得椰菜同少少白菜仔,略显有啲单调。整体黎讲啲𩠌都系份量适中,偏浓味同油腻嘅,如果偶尔想食下啲似肉嘅素菜都可以一试。7折完之后会抵食啲,但如果按照原价嘅话就有啲贵啦。
咕噜肉($118)
茄子南瓜排骨煲($96)
回锅肉炒年糕($96)
苔菜松子炒饭($96)
上海粗炒面($96)