2013-04-09
香港车仔面买少见少~~~好多都徒具其形而无神髓(即系只能拣不同既丸,同自己街市买丸黎煮无大分别...)难得屋企附近有间好评车仔面,一定要揾机会黎试下~店舖较细,基本上两张二人枱加张六人枱就已经系全间店~~~环境一般,细舖格局,只系厨房望落比想像中细 (可能因为太多𩠌要放 XD)两个人,各叫左个两𩠌面 +6 转蕃茄薯仔汤底- 牛腩泰式香茅鱼饼幼面蕃茄汤底面碗既大小比想像中大,一黎到蕃茄汤味香浓,即刻闻到~薯仔煲到够烂,又入味,好食﹗蕃茄肉都好多,睇得出个汤足料,的确系好味。牛腩煮得入味,够冧身,应该系柱侯炆,以车仔面档黎讲,算合格。泰式香茅鱼饼虽然预左系雪藏野,但质素都唔错,好香泰式香料味,正﹗唯一幼面系全蛋面,面身略硬,同埋会吸水,搅到汤底食到一半就有啲太少既感觉,不过都算有咬口,唔会煮到糊哂...不过下次再食就唔会拣幼面 lu ~~~ 同蕃茄汤有啲唔夹- 牛筋蛋煎蚝通粉蕃茄汤底本来老公想试其他汤底,但试过我个蕃茄汤底后即时决定佢都 encore,仲好搅笑地夜妈妈叫通粉...但黎到竟然系...出奇地夹﹗通粉系茶餐厅厚身𠮶种,煮得刚刚好,唔会太硬,又吸到蕃茄汤味,中间通心刚好可以饮埋 d
难得屋企附近有间好评车仔面,一定要揾机会黎试下~
两个人,各叫左个两𩠌面 +6 转蕃茄薯仔汤底
- 牛腩泰式香茅鱼饼幼面蕃茄汤底
- 牛筋蛋煎蚝通粉蕃茄汤底
本来老公想试其他汤底,但试过我个蕃茄汤底后即时决定佢都 encore,仲好搅笑地夜妈妈叫通粉...但黎到竟然系...出奇地夹﹗通粉系茶餐厅厚身𠮶种,煮得刚刚好,唔会太硬,又吸到蕃茄汤味,中间通心刚好可以饮埋 d 汤,正﹗蛋煎蚝既蚝仔大只,肥美,无咩沙/壳碎,蛋唔会煎得过老但又全熟,虽未至于好好食,但的确睇得出有用心做,正﹗反而牛筋就有少少太冧,有少少化开既感觉,个人钟意冧之中留返少少咬口,不过味道系 okay 的。
- 烧叉烧串
店家强调即叫即烧,所以一坐底就叫左一串,但都到食左大半先黎~~~好香烧烤味,相信真系即叫即烧,肉质唔 un, 但感觉唔够入味,略淡,腌料重返少少会好啲~同埋叉烧酱色素都几劲,食完一抹嘴成张纸巾都橙色左 但计返够热同无雪味,尚算合格。
净睇两𩠌三𩠌既价钱都系 $2x,几平,但其实一转特色汤底 +6 就即时升价,算系少少高档车仔面~ 用心小店,绝对值得支持+回头帮衬