2017-01-05 434 浏览
刚刚过去嘅圣诞, 想揾一间有气氛嘅餐厅同挚爱去食一餐丰富又浪漫嘅圣诞大餐。 朋友就介绍呢间位于尖沙咀漆咸道南嘅西班牙餐厅 《Alzina Spainsh Asador》。 呢间位于地舖嘅餐厅, 装修精致,气氛亦浪漫, 墙上铺满咗西班牙土产之一「手绘瓷砖」, 每一块砖瓦都色彩缤纷,令人有一种畅快嘅感觉。 而且餐厅嘅灯光亦都非常之柔和, 加上轻快的音乐, 令人轻易堕入浪漫气氛之中。西班牙系一个热情嘅国家,而《Alzina》嘅店员亦非常热情,将餐厅嘅特色同埋概念,都分享畀我哋。Alzina 原来解作橡木Oak Tree, 呢间餐厅以橡木为名,除咗因为橡木系西班牙代表神圣之外,佢地嘅木制烤炉都系用橡木黎造, 烤出嚟嘅食物就更加有风味。由于系happy hour时间, 啤酒买一送一,叫咗一杯西班牙Draught Beer【Mahou Lager】$68, 呢杯啤酒色泽金黄,清澈。第一口喝下爽口, 麦味重,有独特芳香。 令人有大口喝下嘅冲动。 喺餐前同朋友饮一杯啤酒倾下计, 实属畅快。食西班牙野,当然要食番几个Tapas 先正宗。【加泰罗尼亚特色猪肝酱】$68 , 呢个猪肝酱食落好特别, 猪肝酱采
西班牙啤酒
食西班牙野,当然要食番几个Tapas 先正宗。
【加泰罗尼亚特色猪肝酱】$68 , 呢个猪肝酱食落好特别, 猪肝酱采用新鲜猪润搅拌压碎而成, 所以不难吃到一粒粒的猪膶干, 猪肝酱带点粉, 里面混入各式香料, 最适合就系配以蒜蓉包。 香脆嘅面包上面铺满猪肝酱,口感一流。 喜欢食猪润嘅朋友绝不能错过。
猪肝酱
【西班牙鳕鱼蛋饼】 $68, 鳕鱼蛋饼煎成饱满嘅圆形, 上边套著色彩缤纷嘅红椒丝, 以及惹味嘅蒜蓉酱, 一食落口蛋味丰富, 蛋饼多汁嫩滑, 而且仲可以食到一丝丝嘅鳕鱼肉, 呢个Tapas绝对系一个老少咸宜嘅小食。
鳕鱼蛋饼
【脆炸和牛球薯蓉球】$45, 此乃待应推介嘅小食, 果然冇令人失望。 薯蓉球被炸得金黄松脆,上面淋有garlic olive oil sauce,酱汁辣辣哋有啲烟薰味。一切开, 马上令人有惊喜。 里面嘅和牛面颊炆得非常之软淋, 而且牛肉味浓郁, 炸薯蓉球同和牛面颊互相辉映, 认真不错。
炸和牛脆薯蓉球
【特选伊比利亚黑毛猪柳拼盘】$238, 伊比利亚黑毛猪简直有如西班牙嘅国宝, 黑毛猪食橡果长大, 肉质除咗嫩滑之外, 亦冇平时猪嘅骚味。 呢个拼盘系由餐厅特制嘅橡木烤炉炮制而成, 实属不可不试系列。 呢个黑毛猪拼盘有几个猪嘅部位, 每个部位都各有唔同嘅口感。 呢三个部位大概系背脊、 腩位、 同埋猪肩肉, 背脊位置较为烟韧, 但肉味最浓厚, 腩肉较为淋身, 充满油花, 肩肉食落爽口,充满肉香, 三个部位都各有千秋, 令人食唔停口, 用来配衬啤酒就最适合不过。
伊比利亚黑毛猪柳拼盘
食西班牙餐又点少得饮番杯Sangria,呢度嘅Sangria有成六款选择咁多。 呢度嘅Sangria系我饮过最好味嘅,同朋友分享最适合就系叫一Jar, 假如想试多几个款式亦都可以选择一杯。
【Classic Sangria 】$88, Classic sangria 用红酒作主,加上Brandy, 同橙汁调配。 个人觉得Classic最好饮, 酒美浓得黎亦非常之容易入口, 果味芬香浓郁, 里面有大量新鲜嘅生果, 无论系提子、苹果、抑或系柠檬,每种生果都非常甜美, 饮落非常之清新。
classic sangria
【White Sangria】$88,White Sangria 则采用白酒作主, 饮落酸度较高, 同时亦较为爽身, 同样地所有生果都非常之新鲜, 喝一口再食一口生果, 甜酸嘅配搭令人欲罢不能。
white sangria
【Sparkling Sangria】$88,Sparkling Sangria 用咗sparkling wine作主, 不同嘅系用咗gin酒配搭, 酒味亦比较浓烈, 绝对唔系儿戏之作。
最后就食埋两个西班牙甜品作结。
sparkling sangria
【加泰罗尼亚忌廉贝配奶冻肉桂碎伴柠檬雪葩】$42, 奶冻香滑, 配上极之醒神嘅柠檬雪葩, 酸味味, 令人喺酒醉中苏醒过来。
【脆炸西班牙churros伴香草雪糕及朱古力酱】$52, Churros 又称之为鬼佬油炸鬼, 外层香脆, 一口点雪糕, 一口点朱古力酱, 令人食到手指都舐埋。
呢餐西班牙嘅大餐,令今个圣诞节加添咗无限嘅节日气氛。 一于约埋朋友, 大时大节再来庆祝。

西班牙啤酒
猪肝酱