2018-03-03 341 浏览
佢都开咗一段时间, 但每晚想食, 佢都已经收舖, 但其实果阵只系七点几............... 唔知系咪呢度越嚟越旺, 所以佢都开夜咗, 不过为免又摸门钉, 特意提早六点松啲去到, 见到佢门口个牌, 倒数住每款汤底仲有几多碗, 其实每款都仲有十几廿碗, 而且都只系得1,2枱客, 所以我地都唔驶急, 入去坐低先慢慢睇~呢度落单好似食车仔面咁, 自己响张纸度剔咩款拉面, 有啲可以选汤底浓/淡味, 有啲就可以选咩面, 仲可以选走咩配料同少油, 清清楚楚, 每一个位系一个枱号, 就算同一张枱, 大家都可以各自写清楚, 每一个面只系for一个枱号, 正所谓对号入座~  叉烧伊势海老豚骨汤拉面选咗走葱、适中面质、粗面, 完全冇为意呢个汤底系辣的, 一见碗面上枱系红卜卜, 以为系虾膏煮到咁红, 后来睇返系辣的, 几惊辣死人, 好彩只系微辣, 完全可以接受, 仲好浓虾膏味, 应该系用咗好多虾头去淆个汤底, 但浓得太紧要, 会好口渴~个面完全同想像中好大出入, 又话粗面, 一啲都唔粗, 而且都唔似食开果啲日本拉面, 佢反而似上海拉面, 面质又唔够弹牙, 浸耐啲仲会太淋~叉烧又虽然肥瘦适中, 但对我

叉烧伊势海老豚骨汤拉面
叉烧又虽然肥瘦适中, 但对我嚟讲都系太肥, 因为有一半系肥膏啰~
明明冇加蛋, 佢竟然唔觉意送比我地, 又或者见差不多收舖, 就豪埋比我地, 不过我地唔系太喜欢食温泉蛋, 所以都冇乜特别高兴~

鸡叉烧鸡白汤拉面
只系选咗走葱、走笋、适中面质, 呢款面冇得选粗幻幼, 咁即系代表佢系幼面, 呢个幼面反而好食过粗面, 似返啲日本拉面, 但都系唔够弹牙~
个汤底超级胶同杰, 够哂骨胶原, 应该用咗好多鸡去淆, 其实都几肥下, 因为咁胶, 应该系啲鸡皮好多, 真系间中食就好, 食得多就肥死人, 同埋太过杰, 我都系钟意啲唔好咁杰, 清少少, 稀少少好啲~
个鸡又系好鬼肥, 大大块鸡脾肉, 当然仲有脂肪夹杂住啦~

如果钟意特浓汤底的人一定会钟意, 但对于清淡开, 好似我地咁呢, 就唔系太钟意, 因为食完会狂饮水, 因为真系好浓味~

2017-11-04