2022-12-14
曜谟串烧居酒屋今日嚟咗西环呢一区食饭,当我哋好无头绪食啲咩之际,竟然俾我见到呢一间隐细日式居酒屋,啱晒我同朋友静静哋chill下。餐厅环境唔算太大,但胜在够宁静,可以令到我哋放低烦恼,坐喺呢个咁舒服嘅环境倾偈,而且装修亦都好有日本嘅格调。由于我哋叫咗好多唔同种类嘅嘢,其中有几样食物我都比较难忘,同埋特别推介的。蔬菜条职员附上餐前小菜,配上自家酱汁,食落去非常爽口,令人感觉清新开胃。牛舌心串本人十分钟意食牛舌,冇谂过今次烧得咁好味,外面十分弹牙,而入面好淋同夹口,豚肉芦笋卷薄薄既豚肉包上爽脆的芦笋,感觉好考功夫,因为将豚肉切到咁薄,同新鲜嘅芦笋配搭非常新鲜,可以令到我食到豚肉嘅咸香之余重食到芦笋嘅爽,口感非常丰富。汁烧日本豆腐食嘅时候有少少似日本大阪烧嘅味道,但亦都唔会盖过豆腐嘅香味,每啖都令我好想即刻飞去日本嘅冲动。唐扬日本池鱼仔上菜嘅时候见到啲鱼仔炸到金黄色,即刻胃口大开,每一件鱼仔都炸到好香脆,食落嘅时候啲味道调配得好好,好适合佐酒。
蔬菜条
牛舌心串