2021-06-19 3792 浏览
#上环今日去咗附近呢间食新加坡嘅喇沙嘅专门店,坐位比较多,以食新咖坡喇沙嘅餐厅嚟讲,呢间感觉算几企理干净,想坐得舒服慢慢同人倾多几句都啱去。整体味道好普通,而且佢价钱偏贵,一上菜同食落感觉都唔太值,又未去到唔好食,但呢个价钱做唔到「好好食啊」嘅感觉,就真系未必再回头食多次喇首先讲吓「老街咖喱鸭丝掺掺」,胜在咖喱味够浓,掺掺好吸味,第一啖食落好开胃,不过配料好唔算好多,睇落同食落都唔太丰富,卖相争啲,整体性价比感觉唔算好高,不过味道算最突出Lunch Set 竟然有得配支青柠啤酒,好似好高级咁,呢个系少少惊喜,饮落唔苦而且加咗啲青柠汁几清新街头鸡丝鸭丝汤金边粉 $75其实简单啲讲就系清汤,但大家感觉又鸡又鸭咁好似几特别有少少 FAKE咗,重点系大家见到嘅鸡丝同鸭丝摆得几求其,又唔算好多料咁,要$75碗感觉真系唔系几值。槟城虾面掺掺嘅汤底似系加咗浸虾油,但饮落虾味又唔系好出,叫做净系有个虾油香,虾都唔系太多,而且都几细只,我自己觉得 $86蚊都系好唔抵,系观𡐓街市真系 50蚊食到碗足料好味嘅。海南鸡肉质唔算食过最滑,味道偏淡口,主要都要靠酱汁调味,觉得普通咗啲。
#上环

老街咖喱鸭丝掺掺

青柠啤酒
街头鸡丝鸭丝汤金边粉 $75
其实简单啲讲就系清汤,但大家感觉又鸡又鸭咁好似几特别

街头鸡丝鸭丝汤金边粉

槟城虾面掺掺