2018-04-18
开左系深水埗好耐嘅生龙清汤腩.. 茶餐厅嘅格局.. 晚饭时段满座幸好刚有人离座埋单.. 我地简单点左两碗面食加醉鸡.. 招牌清汤腩米: 牛腩肥瘦适中.. 清淡中带出牛肉嘅鲜.. 萝白够入味.. 一咬就索晒汤水.. 米粉就没太大分别.. 牛坑腩河: 感觉同食清汤腩嘅部分一样.. 同埋啲牛似肉丝咁好腍易入口.. 再配上一杯咸柠7就无敌.. 麻辣牛肚: 少少麻少少辣.. 哈哈.. 大部分人都食到.. 再加少少酱汁落个汤面度.. 就更好味.. 牛肚食落感觉似食酒楼金钱肚一样.. 杞子醉鸡: 第一啖入口都唔多觉酒味.. 但食落鸡肉好嫩.. 仲有好香杞子味.. 而且半只鸡都系一百蚊有找.. 大件鸡啖啖肉都几抵食.. 杞子桂花糕: 食饱饱当然要整返个中式甜品喇.. 够足料.. 好喜欢杞子嘅口感.. 而且够大件..