2019-07-11
船面都食过好几间,各有特式。今日闲晃就遇上呢间泰浓面,主打泰式汤面,又试下先~船面选择简单嚟讲分三项:首先拣𩠌:黑豚 / 鸡脾肉 / 美国肥牛 / 安格斯牛肉 / 飞驒和牛 / 波士顿龙虾 / 鲍鱼跟著拣汤底:船汤 / 冬阴功汤 / 清汤最后拣面底:河粉 / 金边粉 / 薯粉 / 黄面 / 汤饭仲有小食、甜品及饮品我男人觉得可以再辣多啲,而家唔够刺激🔥但好合我胃口,香浓酸辣~最重要系个辣度啱我呢啲又想食又怕辣嘅~正!所以我比五分面底多,冬阴公汤有海鲜配料,虾、青口、蟹棒,都几丰富~鸡脾肉唔嚡口,有鸡味😆好似好废话,但我真系食过啲无鸡味嘅,好攞命架!船汤汤底浓郁,配料有炸猪皮、鱼蛋、秋葵、白萝卜。面底一样唔小~安格斯牛肉一入口,浓郁牛味即时散发,厚身有咬口之余又嫩!啲炸猪皮另上会更好,食唔切浸淋晒咯⋯⋯炸腩仔~好食嘅嘢都邪恶嘅,不过成年先食几次,都无所谓啦!金黄色嘅外皮~入口香脆~有肉汁,肉味浓郁~炸芝士云吞呢个配搭我第一次食,唔错唔错炸得几好,唔会食到成口油,芝士味浓郁,其实都唔洗点酱~炸猪皮/虾片/甜点都可以外卖哦~总结:看似简单,其实很丰富的一餐~饱饱~
今日闲晃就遇上呢间泰浓面,主打泰式汤面,又试下先~
船面选择简单嚟讲分三项:
跟著拣汤底:船汤 / 冬阴功汤 / 清汤
最后拣面底:河粉 / 金边粉 / 薯粉 / 黄面 / 汤饭
仲有小食、甜品及饮品
我男人觉得可以再辣多啲,而家唔够刺激🔥
面底多,冬阴公汤有海鲜配料,虾、青口、蟹棒,都几丰富~
安格斯牛肉一入口,浓郁牛味即时散发,厚身有咬口之余又嫩!
啲炸猪皮另上会更好,食唔切浸淋晒咯⋯⋯
炸腩仔~好食嘅嘢都邪恶嘅,不过成年先食几次,都无所谓啦!
金黄色嘅外皮~入口香脆~有肉汁,肉味浓郁~
炸芝士云吞呢个配搭我第一次食,唔错唔错
炸得几好,唔会食到成口油,芝士味浓郁,其实都唔洗点酱~
炸猪皮/虾片/甜点都可以外卖哦~
总结:看似简单,其实很丰富的一餐~饱饱~