2020-06-16
一路都好钟意食鸡汤拉面,因为佢个汤底相对上冇咁浓味。今日去咗北角呢间拉面,贪佢够近前菜都有唔少选择,我哋拣咗明太子鸡翼同芥辣鱿鱼我本身个人好钟意食芥辣鱿鱼,佢呢个整得好出色,因为唔会一pat嘢咁’结’,而系一粒粒好分明,仲有啲葱配喺上边明太子鸡翼非常多汁,一咬落去啲汁爆出黎咁滞,明太子𠮶部份有少少辣,唔食得辣嘅朋友都可以试吓佢仲有好几只特色啤酒,我本身唔系好饮得酒,所以拣咗只酒精浓度低嘅,又有花嘅清新香味到咗拉面嘅部份,我叫咗一个浓白鸡汤沾面,啲汤有少少似忌廉鸡汤嘅颜色,饮落去一啲都唔会漏,餐牌上面可以拣配猪肉或者鸡胸肉,我就拣咗四旧鸡胸肉,出奇地一啲都唔鞋,应该系用慢煮嚟整男朋友拣咗辛辣味酱油拉面,睇落去好足料,有啲松茸菇同芦笋,虽然佢有层辣油喺面,但食落去一啲都唔油腻