2023-07-04
Encore List之一嘅酸菜鱼店 几钟意佢嘅酸菜鱼汤底 顶瘾得黎又多款式选 午市同晚市嘅一人份系列都系一样价钱(~$70 几)酸菜鱼金汤🌶️🌶️尼个汤底我食过两次 一次配鲷鱼 一次配鲈鱼 口感各有不同 鲷鱼口感爽脆 而鲈鱼就滑嫩 自己就偏好滑lu lu 嘅鲈鱼多D~而佢嘅酸菜鱼金汤 非常惹味 酸度尤为突出 再加上不断渗入口中嘅辣味 开胃到爆 😋鱼同配菜嘅份量都十分充足 食完一兜再加埋主食米线 好饱😂米线偏硬身 可能因为佢分开煮 老坛酸菜汤🌶️Menu上辣椒系少过酸菜鱼金汤 所以无点到 友人咁岩唔食辣 佢就点左走辣 可能因为唔辣嘅缘故 所以味道无酸菜鱼金汤咁出位 食落酸度比较淡 适合唔系好重口味嘅人口水鸡🐥口水鸡份量都OK 味道就比较失色 酱汁唔系重庆个种偏辣嘅辣椒 食落醋味比较重 鸡件都几滑
酸菜鱼金汤🌶️🌶️
老坛酸菜汤🌶️