2022-10-28
金鹤拉面终于开到黎旺角啦!以后想食就就脚好多,最重要既系可以外卖自取添,想系屋企慢慢叹都唔怕~餐厅既位置好阔落,仲有容纳到六至八人嘅卡位,想同一班朋友嚟gathering都OK!✨极浓鸡白汤拉面呢度系鸡白汤听讲系由日本直送,而且足足熬足6个钟,紧系要试下啦!汤底一入口系好清甜,味道唔会好aggressive,反而非常温和。啲汤底就得咁因为熬足六个钟嘅关系,胶质出晒嚟,质地厚身,而且仲会有少少痴住嘴唇嘅感觉,但一啲都唔会油!拉面上面有炸过嘅牛蒡,一食落去就好似薯片咁卜卜脆得来又有牛蒡嘅甜味~另外想赞下两块慢煮鸡胸肉,超嫩又多汁,令我惊觉原来鸡胸都可以咁juicy!✨北海道极浓蟹汤拉面一上台见到好似成球雪糕既蟹肉,非常吸睛!呢款汤底偏鲜甜浓郁,而蟹肉亦松化有鲜味,捞埋落有咬口既拉面食,每啖面都有啖啖蟹肉,非常夹!而两款拉面都有溏心蛋,只蛋整得好靓,半流心又甜滑,好满足~✨明太子手羽先好贴心咁已经用锡纸包住鸡翼尖,方便用手食!鸡翼塞入满满既明太子,每只都涨卜卜!鸡翼外层炸到劲脆,咬开香脆外皮,饱满丰富嘅馅料就涌出,每啖鸡肉都吸收哂明太子既鲜味同咸香海味,加上微辣味道,系一款好唔错既送酒小食。
✨极浓鸡白汤拉面
✨北海道极浓蟹汤拉面