2024-01-19
今日同朋友嚟到观塘呢一间台式餐厅食火锅,汤底有五种选择:蔬菜养生锅、牛骨沙茶锅、药膳麻辣锅、蕃茄昆布锅或台式白胡椒锅。火锅可以选择套餐或者单点。同朋友叫咗一个一人一锅超值套餐(牛骨沙茶锅),包自选肉盘一份(加$25 选择左澳洲草饲M5牛颈脊 120g)、台湾好丸拼盘三粒(台湾燕饺、姜母鸭九、鳕鱼丸)、杂菜盘一份(高丽菜、时令蔬菜、金针菇、大甲芋头、玉米及蒟蒻)同自选主食一份(台湾粗面)。一人餐嚟讲份量十足,我同朋友两个人叫一个餐,再单点火锅料都好够食!首先讲吓个火锅汤底,牛骨沙茶汤底味道浓郁,用嚟打边炉一流,基本上唔需要额外再沾上其他酱料已经好够味,好食,好推荐!亦可以喺调味料bar配搭酱汁:有干蒜、蒜蓉、干洋葱、辣椒油、麻油、火锅豉油、葱等等。牛肉方面,真系一分钱一分货,M5牛颈脊贵少少但牛肉油花已经靓好多,食落牛味香,肉质软嫩!单点左澳洲M7和牛后腿肉眼150g $69,价钱唔贵,油花唔多,减肥人士可以叫,但我个人钟意有多啲油脂嘅肉😂主食台湾粗面弹牙爽口,超吸汤汁,每条面条都好够味,一份面可以发大到1.5倍,又饱肚又好食,推荐!之后就单点左蜂巢豆腐6件 $22 ,蜂巢豆腐吸收晒汤
牛肉方面,真系一分钱一分货,M5牛颈脊贵少少但牛肉油花已经靓好多,食落牛味香,肉质软嫩! 单点左澳洲M7和牛后腿肉眼150g $69,价钱唔贵,油花唔多,减肥人士可以叫,但我个人钟意有多啲油脂嘅肉😂
之后就单点左蜂巢豆腐6件 $22 ,蜂巢豆腐吸收晒汤底精华,配浓汤底好好食,而澎湖花枝丸6颗 $28,大大粒又弹牙,同沙茶汤底好夹,推荐👍🏻
小食叫左炸黄金地瓜条(原味)$33,地瓜条炸到好酥脆,外脆内软,简单嘅调味已经好好食! 成餐饭人均百几蚊已经食到好饱好满足,性价比高!