2024-01-10
💡浓郁海鲜汤底面店相信大家平时食日式拉面店,汤底多数都会以豚骨汤头比较多,近年开始多左新兴店铺以海鲜汤底为主打,今次黎到中环呢间名叫鱼虾蟹既面店,以新鲜海鲜煮出浓郁汤底为主打,无味精又好味,绝对系注重健康又为食人士之选。🍽特大海虾🍤配招牌特浓鲜虾汤面(配溏心蛋)🥚海虾既份量绝对称得上为特大,每一啖都系鲜甜多汁,肉质爽口同埋好有弹性。个汤底绝对系呢道料理的灵魂,无味精但能够饮得出虾既鲜美浓郁。而面条亦都好挂汤,做到食每一啖面都有满满既虾香,无论系视觉或者味觉都好有满足感。🍽香葱蒜油鲜鱼片捞面🐟虽然主打汤面,但捞面都好食的!捞面食到蒜油同埋香葱既香味,蒜油唔会太浓味,但又能够突出到面既风味,加入香葱就帮碗面带黎清新既感觉,鱼肉口感十分嫩滑,同埋味道好鲜甜,面身唔会太硬又有少少嚼劲。2个面餐都加配左套餐,只需要加$20就有配菜同埋小食,今次包左吉列炸虾🦐,梅酒浸蕃茄仔🍅,水果,蔬菜。去皮的车厘茄经过梅酒浸泡之后,不但止保留左蕃茄的新鲜风味,仲吸收了酒香,咁样既配搭既独特又清新。吉列炸虾炸到金黄酥脆,大小适中,外皮酥脆,虾肉弹牙鲜美,每一啖都系享受。加上水果同埋蔬菜,营养均衡。👏🏻🍽蒸鱼肉烧卖
🍽特大海虾🍤配招牌特浓鲜虾汤面(配溏心蛋)🥚
🍽香葱蒜油鲜鱼片捞面🐟
🍽蒸鱼肉烧卖配招牌特浓鲜虾汁
烧卖爱好者注意!呢到既烧卖绝对需要被更多人认识!烧卖质地弹牙,配上碎虾片增加左口感层次。而烧卖本身鱼味突出,配上浓稠既虾汁,虾的鲜美加上鱼味实系令人回味无穷。呢道小食充满左创意,口感丰富,味道层次分明,绝对值得一试!