2023-05-25 913 浏览
朋友嚟太古揾我食晏,问我有咩好餐厅推介。记得友人爱喝罗宋汤,就一于带佢嚟呢间「Wheatfield X 罗宋汤专门店」试下。餐厅主攻轻食快餐,将传统海派罗宋汤融入唔同嘅面食,另外亦有饭类、包类及一系列经典小食可供配搭。点咗个 1 人精选套餐 同 厨师推介套餐,两个套餐均奉送热饮,冻饮+$3、汽水+$6、特饮半价。1人精选套餐 ($88):套餐包一款汤同一款饭,餐厅主打罗宋汤,当然唔可以错过,拣咗牛腩罗宋汤、盐烧牛脷粒溏心蛋饭+热奶茶。罗宋汤超足料,舀起见到汤内有番茄、椰菜、红萝卜、青椒和牛腩等。尝一口,汤身浓郁芳香,偏辣和带蔬菜甜味,配上丰腴软腍嘅牛坑腩,开胃惹味。牛脷粒烧到啱啱好,表面带点焦香,虽然肉厚,但咬下去软腍有嚼劲。溏心蛋嘅流心程度亦恰到好处,蛋黄浓郁滑溜,连平日不大爱吃蛋的友人都大赞好味。至于个厨师推介套餐 ($88) 就拣咗猪髀肉罗宋汤、汁烧猪髀肉脆猪仔包+冻柠茶 (+$3)。罗宋汤酸甜平衡,内有大量番茄和蔬菜,非常足料。猪髀肉肥瘦适中,大大片,香嫩又 Juicy,食落好滋味。猪仔包烘得很香脆,入口热辣辣。猪髀肉腌得好入味,经汁烧后仍然松软嫩滑,肉汁渗晒入面包内,夹埋生菜
猪仔包烘得很香脆,入口热辣辣。猪髀肉腌得好入味,经汁烧后仍然松软嫩滑,肉汁渗晒入面包内,夹埋生菜、番茄一齐食,更可中和腻感。
食完再叹埋杯餐饮,真系够晒写意!