2017-07-16 297 浏览
约咗朋友,朋友问我食咩。于是就记得之前Bookmark 过呢间店,而且又近朋友屋企,所以就过黎试下。接咗朋友们放工,去到太子先醒起今日系星期日。唔记得Book位,担心去到要排好耐。去到面店,见店面只得吧台位,而且数量也不多。(坐底之后见到入面好似仲有房~)我哋一行四人就要等一阵啦。等左5分钟左右,店员安排我哋到吧台坐位。店内布置都系以日式为主。吧台上挂有餐厅Logo嘅小布帘。客人坐位前会有一组调味料。(有黑胡椒、醋同七味粉)放匙子嘅碗好特别啊~面店嘅汤底分为鲣鱼汤同黑汤(黑松露鲣鱼汤)两种。每种汤分三款唔同配料嘅面,分别有:「叉烧二枚+腐竹」、「叉烧二枚+腐竹+蛋一个」、「叉烧四枚+腐竹」整体嚟讲,面种类选择唔多。不过客人仲可以跟据口味追加其他配料。小妹点咗个「豚肉黑の一滴」。落单5分钟左右,店员就将拉面送上啦!开头以为「黑」系指黑蒜,嚟到就发现原来系黑松露。(哈哈!好彩我钟意黑松露...XD)饮咗第一啖汤,好香嘅黑松露味~(好钟意)汤还带点清清的铿鱼汤味~唔错。呢度嘅面同出面食开唔同。平时碗面一定有好多葱同蒜之类的,呢度系无嘅~所以一定唔会覆盖铿鱼汤嘅味。面质地都算弹牙,不过唔系好挂
约咗朋友,朋友问我食咩。
接咗朋友们放工,去到太子先醒起今日系星期日。
唔记得Book位,担心去到要排好耐。
去到面店,见店面只得吧台位,而且数量也不多。
(坐底之后见到入面好似仲有房~)
我哋一行四人就要等一阵啦。
等左5分钟左右,店员安排我哋到吧台坐位。
店内布置都系以日式为主。吧台上挂有餐厅Logo嘅小布帘。
客人坐位前会有一组调味料。(有黑胡椒、醋同七味粉)
放匙子嘅碗好特别啊~

面店嘅汤底分为鲣鱼汤同黑汤(黑松露鲣鱼汤)两种。
每种汤分三款唔同配料嘅面,分别有:
整体嚟讲,面种类选择唔多。
不过客人仲可以跟据口味追加其他配料。

豚肉黑の一滴
饮咗第一啖汤,好香嘅黑松露味~(好钟意)
汤还带点清清的铿鱼汤味~唔错。
呢度嘅面同出面食开唔同。
平时碗面一定有好多葱同蒜之类的,呢度系无嘅~
所以一定唔会覆盖铿鱼汤嘅味。
面质地都算弹牙,不过唔系好挂汤。(都系用匙子接住汤一齐食吧~)
叉烧方面,店家唔系用一般拉面店做法嘅叉烧。
通常见到都系一块厚身嘅烧叉烧。
而呢间店系用低温慢煮成嘅,肉色较粉嫩,较软身。
叉烧都唔会有太多脂肪。(喜欢~^^)有好香嘅猪肉味~
不过就有啲韧,少少难咬。

另外一提,店内有卖不同嘅鲣鱼食品,(唔记得影相添...T^T)
客人食完饭可以买D返屋企煮

整体上还可以,会再嚟。
希望下次试净鲣鱼汤。
2017-04-23
豚肉黑の一滴