2018-11-22 6089 浏览
今日约左朋友系湾仔食饭,我地最近都好多锁碎烦事,所以今日谂住食餐好啲嘅, 我就要负责谂下食乜。但湾仔呢区每逢lunch时间都人头涌涌, 想揾间好啲啲坐得舒服但又唔系天价嘅餐厅一啲都唔易!上网search左一轮,决定嚟试来佬餐厅, 佢当日系中环开时我就一直想嚟试架喇, 但一直都阴差阳错揾唔到机会, 今日佢搬到湾仔,我终于可以嚟试喇👍。我订了12:30pm, 可能附近啲人都放1:00挂,所以我到时都唔算多人, 不过到落完单之后就陆续填满客人。我想食饭, 所以点了濶佬鸡蛋义烧饭,而朋友就要左份有得锯扒嘅午餐。餐汤是磨菇汤, 味道唔错, 都认真食到磨菇蓉嘅。呢个义烧饭果然系濶佬先会点, 事关价钱一点也不便宜,如果加钱要埋块鹅肝就仲名贵添,好似我咁😝。义烧的而且确好好味,肉质鲜嫩,味道适中,而且义烧件嘅份量亦算多,但米饭就较硬身同有点冻,太阳蛋就冇 理由会出事。另外加钱加嘅鹅肝,虽然质素同味道都唔错,但干争争咁上碗,一点油水或酱汁都冇,感觉有点差🙄!朋友嘅午餐牛扒 🥩烹调煎法都OK, 但牛扒肉味道偏淡口。最后餐饮没特别,咖啡有点差。总括黎讲这餐饭味道只属不过不失,但性价比就有点低。

餐汤是磨菇汤, 味道唔错, 都认真食到磨菇蓉嘅。

朋友嘅午餐牛扒 🥩烹调煎法都OK, 但牛扒肉味道偏淡口。

最后餐饮没特别,咖啡有点差。

总括黎讲这餐饭味道只属不过不失,但性价比就有点低。

2018-11-22
午餐